Potrošačke cijene porasle su za 9,7% u maju na godišnjem nivou, u odnosu na 10,5% u aprilu, što je prvi put da je inflacija pala ispod 10% u više od šest mjeseci.

Pad cijena električne energije i hrane doprinio je nižoj stopi inflacije u maju, navodi švedska statistika, dok su u isto vrijeme porasli troškovi pojedinih roba i usluga. “Na primjer, posjete hotelima i restoranima, rekreativne usluge i odjeća”, navodi agencija.

Prema Michaelu Grahnu, glavnom ekonomisti za Švedsku u Danske Bank, posjeta Beyoncé Stokholmu mogla bi da objasni zašto je stopa inflacije veća od očekivane.

"Čini se da je Beyoncéin početak njene svjetske turneje u Švedskoj obilježio majsku inflaciju", rekao je Grahn u objavi na društvenim mrežama.

Grahn je rekao da je njen spektakularni koncert u maju "vjerovatno" zaslužan za 0,2 od 0,3 procentna poena koje su na inflaciju dodale cijene hotela i restorana.

Desetine hiljada fanova pohrlilo je u Stokholm sredinom maja kako bi pratili dva koncerta koji su započeli njenu prvu solo turneju u posljednjih sedam godina. Procjenjuje se da je na svakom koncertu bilo po 46.000 posjetitelj, a neki su bili primorani da ostanu izvan glavnog grada jer su hoteli bili puni.

Prijavljeno je da je jedan broj fanova doputovao iz inostranstva na koncerte, koristeći oslabljenu švedsku valutu i niže cijene karata.

Grahn je za Wall Street Journal rekao da je efekat bio "veoma rijedak" i da očekuje da će se situacija vratiti u normalu u junu. Međutim, jedan ekonomista je za Financial Times rekao da bi Švedska mogla doživjeti sličan porast inflacije i u junu ove godine kada će Bruce Springsteen odsvirati tri koncerta zaredom u Geteborgu.

Inflacija u Švedskoj dostigla je vrhunac u decembru kada je bila 12,3% – što je najviši nivo u 30 godina – a zatim je u januaru lagano usporila na 11,7%, ali se neočekivano vratila na 12% u februaru.