Berze su organizirana i striktno regulirana finansijska tržišta na kojima se trguje vrijednosnim papirima, robom, uslugama ili valutama. Trgovanje na berzama zasnovano je na principu ponude i potražnje. Berze u osnovi služe kao primarna tržišta na kojima korporacije, vlade, i druge organizacije i institucije mogu prikupljati/povećati kapital usmjeravanjem sredstava investitora u produktivne poduhvate.

Toretski berza lijepo zvuči, malčice je drukčije u praksi. Tokom prethodnih godina finansijsko tržište u Bosni i Hercegovini, nizom skandala i mešetarskih aktivnosti uključenih u proces trgovine, poprilično je izgubilo povjerenje ulagača. U Bosni i Hercegovini djeluju Sarajevska i Banjalučka berza. Nekada su obje berze igrale koliko-toliko važnu ulogu na tržištu, međutim, danas su ih entitetske vlasti svele samo na ulogu vladinog bankomata. Danas su ove dvije berze samo posrednici između entitetskih vlada i banaka u procesu kreditiranja. Uloga berze je u najvećoj mjeri organiziranje aukcija vrijednosnih papira entiteta, kojima se oni zadužuju kod banaka, koje su u većini slučajeva kupci entitetskih vrijednosnih papira.

To dokazuju i posljednji objavljeni podaci o prometu Sarajevske i Banjalučke berze.

Prema ovim podacima, na Sarajevskoj berzi u septembru 2023. godine ostvaren je promet od 82,6 miliona maraka. Održane su dvije aukcije obveznica Federacije BiH i za ovog emitenta prikupljeno ukupno je 79,9 miliona maraka. Promet ostvaren emisijom obveznica Vlade FBiH čini 96 posto ukupnog prometa Sarajevske berze.
Na Banjalučkoj berzi javne ponude entitetskih obveznica Rs u iznosu 148,5 miliona maraka činile su 74,2 posto ukupnog prometa berze.