Multimilioner i finansijer Bernard Baruch, u govoru održanom tokom otkrivanja svog portreta u Predstavničkom domu Južne Karoline, obznanio je termin "hladni rat" da opiše odnose između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza.

Fraza se zadržala i više od 40 godina bila je uporište u jeziku američke diplomatije. Zadnjih godina, posebno nakon ruske agresije, ovaj termin se sve više vraća u međunarodne odnose.

Baruh je služio kao savjetnik predsjednika za ekonomska i vanjskopolitička pitanja još od vremena Vudroa Vilsona. Godine 1919. bio je jedan od američkih savjetnika na Pariškoj mirovnoj konferenciji kojom je okončan Prvi svjetski rat. Tokom 1930-ih, često je savjetovao Franklina D. Roosevelta i članove Kongresa o međunarodnim finansijama i pitanjima neutralnosti.

Nakon Drugog svjetskog rata, ostao je savjetnik od povjerenja nove administracije Harryja S. Trumana.

Međutim, njegov govor u aprilu 1947. održan je u sasvim drugom kontekstu.

Portret domorodca iz Južne Karoline trebao je biti okačen u Zastupničkom domu države, a Baruh je bio pozvan na njegovo otkrivanje. Većina gostiju očekivala je da će on održati kratak govor, ali Baruch je umjesto toga krenuo u žestok napad na probleme industrijske radne snage u zemlji. Samo kroz “jedinstvo” između rada i menadžmenta, izjavio je, Sjedinjene Države su se mogle nadati da će odigrati svoju ulogu glavne sile pomoću koje se “svijet može obnoviti fizički ili duhovno”.

Kako je Trumanova doktrina uspostavila Hladni rat

Pozvao je na duže radne sedmice, obećanja sindikata da neće štrajkovati i rukovodstva da neće biti otpuštanja. Imperativ je da se američki biznis i industrija okupe, upozorio je Baruch.

„Nemojmo se zavaravati – danas smo usred hladnog rata. Naši neprijatelji se nalaze u inostranstvu i kod kuće. Nikada ne zaboravimo ovo: naš nemir je srce njihovog uspjeha. Mir u svijetu je nada i cilj našeg političkog sistema; to je očaj i poraz onih koji stoje protiv nas. Možemo se osloniti samo na sebe.”

Izraz "hladni rat" odmah su prihvatile američke novine i časopisi kao prikladan opis situacije između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza: rat bez borbi ili krvoprolića, ali uz stalno nadmetanje.