Berlin podržava Zajedničko tržište (CRM) kao jačanje regionalne saradnje, ali nikako kao međurješenje, odnosno kao alternativu za Evropsku uniju jer “njemačka vlada vidi budućnost država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Međurješenja koja se predlažu nisu prava rješenja, i ne žele ih ni vlasti ni ljudi u regionu”, kaže za Deutsche Welle Miguel Berger, državni sekretar u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova.

On podsjeća da su na samitima Berlinskog procesa dogovoreni zajedničko tržište i međusobno priznavanje diploma i naziva to važnim uslovom da se evropski investicioni plan uopće sprovede.

Berger je naglasio da “zvanični Berlin podržava zajedničko tržište (Common Regional Market – CRM), predstavljano kao alternativu inicijativi ‘Otvoreni Balkan‘ koju su, pod radnim imenom “mini Šengen” pokrenuli lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.”


Miguel Berger, državni sekretar u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova

Podsjetimo, čelnici šestorke Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, na Samitu o Berlinskom procesu održanom 10. novembra 2020. godine u Sofiji podržali su Akcijski plan za zajedničko regionalno tržište (CRM) 2021.-2024.

Akcijski plan sastoji se od ciljanih akcija u četiri ključna područja: 1. Regionalno trgovinsko područje: slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi, uključujući i sveobuhvatne mjere, poput Zelenih traka, radi usklađivanja s pravilima i standardima EU; 2. Regionalni investicijski okvir za usklađivanje investicijske politike sa standardima EU i najboljom međunarodnom praksom te promoviranje regije stranim ulagačima; 3. Regionalni digitalni okvir za integraciju Zapadnog Balkana u paneuropsko digitalno tržište; i 4. Regionalno industrijsko i inovacijsko područje, kako bi transformirali industrijske sektore, oblikovali lance vrijednosti kojima pripadaju i pripremili ih za stvarnost današnjice i izazove sutrašnjice.

Provedba Akcijskog plana CRM-a 2021.-2024. ostaje u domenu odgovornosti javnih institucija u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, posebno ministarstava i institucija koje vode napore za njegovu provedbu na ekonomskoj razini.