Gostujuća izložba Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine "Pazi snajper" autora Pola Louva (Paul Lowe), o opsadi Sarajeva od 1992. do 1996. godine tokom rata u BiH, otvorena je večeras u centru Beograda, javlja Anadolu Agency (AA).

Kroz široku lepezu muzeološkog diskursa kao što su 3D model, izvještaji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i izjave očevidaca, izložba historiografski i geografski dekonstruiše "aleju snajpera", jedan od zloglasnih termina opsade Sarajeva.

Centralna tačka te "aleje" bila je u neposrednoj blizini Historijskog muzeja, a fotografi Ron Haviv, Rikard Larma, Pol Louve, Enrik Marti i Gervasio Sančez su kroz objektiv zabilježili potresne scene terora koji su širili snajperisti pucajući iz svojih gnjezda na građane.

Prema svjedočenju novinara BBC-a Martina Bela, većina snajperskih napada dogodila se u području poznatom kao "snajperski ugao" ispred hotela "Holiday In" i 400 do 500 metara istočno od njega.

U "aleji snajpera" je 18. novembra 1994. godine ubijen sedmogodišnji Nermin Divović, a priča o njemu predstavlja izuzetno važan dio muzejske kolekcije.

U okviru beogradske postavke premijerno je predstavljen rad "Snajper" srbijanskog umjetnika Vladimira Miladinovića.

Izložba će biti otvorena do 22. decembra.