Načelnik Banovića Bego Gutić iz Stranke demokratske akcije (SDA) donio je odluku o proglašanju budžeta Općine za 2024. godinu, nakon što Općinsko vijeće u roku od 90 dana nije usvojilo ovaj dokument. Zbog neusvajanja budžeta i izostanka Odluke o privremenom finansiranju, Općina Banovići nalazila se u finansijskoj blokadi, pa nisu isplaćene ni januarske plaće za budžetske korisnike.

Podsjećamo, politička kriza u Banovićima traje od juna prošle godine, kada je formirana nova većina i upućena incijativa za opoziv načelnika Gutića. Nova većina, koju čini 12 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA) i jedan iz Naroda i pravde (NiP), nije uspjela realizirati opoziv načelnika, a ni smjenu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Roberta Lapčevića, koji je također iz SDA. Sve to vrijeme, Općinsko vijeće je bilo blokirano, a nova većina je bojkotirala posljednju sjednicu na kojoj se trebalo odlučivati o budžetu i njegovom izvršenju.

- Iskoristio sam svoje zakonsko pravo i po isteku 90 dana u ovoj kalendarskoj godini, donio odluku o proglašanju budžeta Općine Banovići za 2024. godinu, kao i odluku o njegovom izvršenju. Za ovakvu odluku ispunjeni su svi zakonski uvjeti, nakon što je propao i posljednji pokušaj da Općinsko vijeće razmatra i usvoji ova dva najvažnija dokumenta - rekao je Gutić.

On je istakao da ga žalosti činjenica da "smo se našli u situaciji u kakvoj smo bili, zbog neodgovornog ponašanja jedne skupine vijećnika u Općinskom vijeću Banovići".

- Sve su učinili da Vijeće ne radi svoj posao i da Općina bude u blokadi. Pojedinci su svoj politički interes stavili iznad općeg i u nemogućnosti da ostvare svoje političke ciljeve, pokazali spremnost da zaustave sve. Na njihovu žalost u tome nisu uspjeli, a dokaz za to su to radovi koje smo pokrenuli, u prva tri mjeseca, i pored blokade u nekoliko mjesnih zajednica općine Banovići - rekao je Gutić.

Gutić se izvinio zaposlenicima u općinskim organima uprave i javnim ustanovama zato što u protekla tri mjeseca nisu mogli ostvariti svoja ustavom i zakonom zagarantovana pravo, a to su pravo na normalan rad i pravo na plaću za izvršeni rad.

Budžet Općine Banovići za 2024. godinu iznosi blizu 15,8 miliona KM i veći je za osam posto u odnosu na prošlogodišnji. Blizu 3,4 miliona odnosi se na na kapitalne izdatke, a Gutić je najavio intenzivnu godinu po pitanju izgradnje infrastrukture, prenosi Faktor.