Nakon ostavke premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, saopćenjem za javnost obratio se ministar komunalne privrede KS Almir Bečarević (Stranka za Bosnu i Hercegovinu) koji će u narednom periodu, najavljenom rekonstrukcijom, zajedno sa stranačkim kolegom i ministrom finansija Emirom Dedovićem biti smijenjen iz Vlade KS.

- Politički glupan, autorizacija, riječ glup(an) preuzeta od Dodika, Elmedin Dino Konaković je ta nevidljiva ruka koja upravlja vladom KS i koja već sedmicama zavrće ruku premijeru Uku. On je taj koji daje garancije da će Uk ponovo biti izabran za premijera što je bio uslov za ostavku. Sve ovo vrijeme nije bilo garancija i zato nije bilo niti ostavke. Garancija je riječ koju politika ne poznaje.

Ovo je klasičan primjer političke korupcije jer Vladi se ne izglasava nepovjerenje, ministri se ne smjenjuju, već se obara kompletna vlada kako bi Konaković najjednostavnije realizovao ono što je naumio. Svi ostali, ostale stranke, pajaci su ove igre, a zagrebački direktor (Damir Marjanović, op.a.) Konakovićeva potreba da ulaskom u Vladu KS istom ovlada, kao i svim procesima u KS. On čak ne kontroliše pojedine ruke u Vladi i sad mu trebaju Marjanovićeve ruke kao sigurne ruke za iste ciljeve.

Daljnja Konakovićeva namjera je realizacija svih onih aktivnosti u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS jer za ministra dovode osobu iz Zenice i to je dogovor sa Fortom. Ovdje obojici gori mnogo stvari od kojih su glavne Bjelašnica, urbanistički i prostorni plan KS, povećanje cijena komunalnih usluga i istrage koje vodi Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i kantonalno tužilaštvo. Znači, ne može biti ministar iz KS, već se dovodi iz Ze-do kantona. Izgleda da Kanton Sarajevo nema više kadrova sposobnih za ministarske pozicije.

Dalje, natjerati premijera da podnese ostavku da bi opet bio premijer je politički krešendo onoga što slijedi, a cijenu će platiti svi oni koji učestvuju u ovoj farsi.

Svi građani Kantona Sarajevo znaju da nisu u pitanju stolice odlazećih ministara već politička trgovina opisana u izmjenama krivičnog zakona visokog predstavnika. Na smjenu ministara ne smiju ići jer nemaju niti jedan razlog ni za jednog ministra već politički glup(an) želi vladati Kantonom zato što nije mogao sve ove mjesece.

Vrijeme će pokazati sve ovo o čemu govorim, a glupan (kad nije izbacio iz koalicije Dodika zbog ove riječi onda ne znam što druge izbacuje) će kad-tad dobiti ono što je zaslužio u političkom smislu. Igrati se sa ljudima i njihovim porodicama je brutalnost kakva nije viđena.

Skupštinska većina i dalje postoji, ali postoji i s kupljenim zastupnicima i "tašna-mašna" strankom pa izbor "nije težak"- poručio je Bečarević.