Tunel spasa u Sarajevu, koji je godinu nakon početka Agresije na Bosnu i Hercegovinu prokopan ispod piste Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji je povezivao dvije teritorije pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, Dobrinju i Butmir, i 30 godina poslije interesantan je turistima, domaćim i stranim novinarima.

Ono što je danas muzej i turistička atrakcija, u ratnim je godinama predstavljalo svijetlu tačku i put do spasa, no dolazak do tog tračka svjetlosti bio je veoma rizičan.

S radovima se počelo u strogoj tajnosti 29. januara 1993. godine, a tunel je otvoren 30. jula iste godine. Kroz njega je sve do završetka Agresije i potpisivanja Dejtonskog sporazuma prošlo više desetina hiljada ljudi, ogromne količine namirnica i sredstava potrebnih kako za preživljavanje građana, tako i onih nužnih za odbranu glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine od Jugoslavenske narodne armije (JNA) i tzv. Vojske Republike srpske (VRS).

BBC je objavio videoprilog pod naslovom ˝Tajni tunel koji je spasio opkoljeni grad˝, u kojem uz kratak osvrt na historijske prilike 1990-ih i Agresiju koja je uslijedila nakon raspada bivše Jugoslavije, podsjećaju da je u Bosni i Hercegovini ubijeno više od 100.000 ljudi dok je više od dva miliona raseljeno.

˝Srpske snage su 1992. godine opkolile Sarajevo, glavni grad, prekinuvši mu opskrbu hranom, vodom i drugim prijeko potrebnim materijalom. Volonteri iz grada su rukama, lopatama i noževima iskopali tunel dug 720 metara, visine oko metar i po. Izgradnja je trajala četiri mjeseca. Duže od tri godine, hiljade vojnika i civila dnevno je prolazilo kroz tunel˝, navodi BBC.