Njemački farmaceutski i poljoprivredni konglomerat nastoji smanjiti dug i povećati cijenu svojih dionica. Investitori vrše pritisak na upravu kompaniju želeći rješavanje problema poslovanja i veći profit. Zato su zahtijevali da se grupacija podijeli jer su njena tri sektora – usjevi, proizvodi za zdravlje potrošača i farmaceutski proizvodi prilično raznorodni. Kompanija je jedna od rijetkih preostalih grupa koje pod istim krovom smještaju i farmaceutsku i potrošačku industriju.

Ali u Bayeru su ipak odlučili da ne idu u podjelu firme. Umjesto toga će se naredne dvije do tri godine fokusirati na izgradnju snažnog farmaceutskog sistema, rješavanje sudskih sporova, smanjenje duga i nastavak implementacije svog novog operativnog modela radi poboljšanja performansi.

Obnova farmaceutskog koncepta uslijedila je nakon nedavnog ukidanja ključnog eksperimentalnog lijeka „asundexian“. Bayer je investirao u razvoj lijeka za razrjeđivanje krvi radi prevenciju moždanog udara. Od projekta se očekivalo puno, ali su ispitivanja krajem prošle godine obustavljena nakon razočaravajućih rezultata.

Kompanija je također opterećena pravnim parnicama kompanije Monsanto, koju su kupili, a koju su tužioci okrivili da je svojim proizvodima za uništavanje korova izazvala kancerogena oboljenja kod nekih ljudi. Kupovina Monsanta vrijedna 63 milijarde dolara 2018. imala je za cilj pretvaranje pronalazača aspirina u najveći svjetski biznis u oblasti usjeva, ali je umjesto toga dobila kompaniju opterećeno dugovima i parnicama.

Kako bi uštedio novac, Bayer je prošlog mjeseca smanjio svoju dividendu na zakonski propisani minimum i rekao da planira isplatiti minimum i za 2024. i 2025. godinu.

Nadovezujući se na nedavno najavljene planove da se presiječe na nekoliko slojeva menadžmenta kako bi se pojednostavilo poslovanje, kompanija je saopćila da će tim potezom izdvojiti 2 milijarde eura troškova i ubrzati donošenje odluka kako bi svoje poslovanje učinili štedljivijim i efikasnijim.

Oko 4.000 zaposlenih već je uključeno u prelazak na manje timove kojima se samostalno upravlja, a sistem – nazvan dinamično zajedničko vlasništvo – bit će uveden u svaki dio kompanije do kraja godine. Promjena će također dovesti do značajnog broja smanjenja radnih mjesta, rekao je Bayer.

Na kraju, kompanija je saopćila da će nova struktura potaknuti rast kroz poboljšanu blizinu potrošača i ubrzanu inovaciju, omogućavajući jačanje farmaceutskog sistema, ali i inovacije u nauci o usjevima.

Zarada Bayera poboljšana je u posljednjem tromjesečju 2023. Neto dobit iznosila je 1,34 milijarde eura, više nego dvostruko više od 611 miliona eura u istom kvartalu 2022, iako je prodaja pala za 1,2% na 11,86 milijardi eura.

Međutim, Bayer očekuje da će prodaja ove godine biti relativno stabilna, a da će zarada pasti.

Bayer predviđa da će u ovoj godini zaraditi između 10,7 milijardi eura i 11,3 milijardi eura, u poređenju sa 11,71 milijardi eura u 2023. Očekuje se prodaja u vrijednosti od 47 do 49 milijardi eura, u poređenju sa 47,64 milijarde eura u 2023.

Kompanija predviđa osnovnu zaradu po dionici od 5,10 do 5,50 eura, slobodan novčani tok od 2 do 3 milijarde eura i neto finansijski dug na kraju godine od 32,5 do 33,5 milijardi eura.

(Wall Street Journal)