Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendara, sveti mjesec za muslimane jer je u njemu počela objava Časnog Kur'ana, u mubarek noći Kadra. U toku ramazana muslimanima je strogo naređen post, treći od pet temelja islama. Ispoštenim posljednjim danom mjeseca ramazana svaki musliman i muslimanka su sretni jer se nadaju Božijoj milosti i oprostu, ali u isto vrijeme i tužni jer ispraćaju nadražeg gosta. 

Danas je prvi dan mjeseca ševvala, desetog od dvanaest lunarnih mjeseci islamskog kalendara – Ramazanski bajram. Tokom bajramskih blagdana muslimani se posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijim, rođacima, komšijama i prijateljima.

Ramazanski bajram traje tri dana. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Nakon sabah-namaza, koji je klanjan u 05 sati, održan je svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz održao je prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur ef. Malkić.

Redakcija sedmičnog lista za politiku, društvo i kulturu "Stav" svim svojim čitateljima muslimanima želi sretne i blagoslovljene bajramske blagdane uz želje da ih provedu u zdravlju, veselju i rahatluku.

Bajram šerif mubarek olsun!