Sutkinja Ayesha Malik postala je prva žena u Vrhovnom sudu Pakistana. Malik (55) je položila zakletvu 24. januara a zagovornici jednakih prava pozdravili su njeno imenovanje kao pozitivan korak u zemlji u kojoj žene rijetko dobivaju pravdu, posebno u slučajevima seksualnog napada. Međutim, konzervativci u pravosudnom sistemu kako i neki liberali doveli su u pitanje njene zasluge vatru na ulje dolio je predjednik suda Gulzar Ahmad koji je kazao da je Malik "dovoljno kompetentna" da postane sudkinja na najvišem pakistanskom sudu, ali je dodao da je imenovana "jer je žena".

Ayesha Malik se obrazovala Parizu, New Yorku, Karachiju i Londonu, studirala je ekonomiju i trgovinu na Univerzitetu u Karachiju, a kasnije pravo u Lahoreu i na Harvardu. Prije nego što je započela karijeru sutkinje, radila je u dvije poznate pakistanske advokatske firme. Od marta 2012. obavlja funkciju sutkinje Visokog suda u Lahoreu, u Punjabu, najmnogoljudnijoj pokrajini Pakistana. Na toj poziciji stekla je reputaciju osobe sa integritetom i disciplinom.

Njena je zasluga prošlogodišnje ukidanje takozvanih "testova nevinosti" za žrtve silovanja, koji se sastoje od umetanja dva prsta u vaginu kako bi se odredila njihova razina seksualnog iskustva. Kontroverzne testove, medicinski diskvalificirane, osporila je skupina braniteljica prava, feministica, akademika i novinara 2020. godine. Sutkinja Malik, koja je bila odgovorna za slučaj, ustvrdila je, u dokumentiranom izlaganju na 30 stranica, da ti testovi vrijeđaju dostojanstvo žrtve, nemaju forenzičku vrijednost i diskriminiraju žene.

Bila je to mjera koju su jako slavili aktivisti i grupe za ljudska prava, u zemlji u kojoj vlasti i društvo često sumnjaju u ženske žrtve, a samo 3% silovanja završava osuđujućom presudom. Sada se nadaju da će njena prisutnost u Vrhovnom sudu, zajedno sa 16 muških članova, pomoći da pravosudni sistem bude pravedniji i pravedniji za Pakistance.

Pakistanska komisija za ljudska prava (HRCD), nezavisno tijelo, vidi njezino imenovanje kao "važan korak prema poboljšanju spolne raznolikosti u pravosuđu". Saroop Ijaz, jedan od njegovih članova, podsjeća da sutkinja Malik ima dugu historiju razbijanja stereotipa u struci. Pakistanske feministkinje ne smatraju da Malik koristi svoju profesiju za promociju prava žena. Ona “primjenjuje zakon na neutralan način. Njezin najveći doprinos je njezina prisutnost; ona je uzor novim naraštajima pravnica”, kaže Aneesha Agha, jedna od osnivačica udruženja Žena u pravu, udruženja pravnica.

Žene čine 17% svih sudija i 4,4% sudija u višim sudovima. Pakistan, muslimanska i vrlo konzervativna zemlja od 220 miliona stanovnika, jedina je u južnoj Aziji koja nikada nije imala sutkinju na Vrhovnom sudu.

Sutkinja Malik u braku s Humayunom Ihsanom, profesorom prava s kojim ima troje djece. Malo je podataka o njenom privatnom životu. Ni jedno ni drugo nema profil na društvenim mrežama. Prema njezinoj biografiji na web stranici Vrhovnog suda, Malik pro bono savjetuje nekoliko nevladinih organizacija koje se bore protiv siromaštva, a objavila je knjige i članke o pravnim pitanjima.