Axl Rose, pjevač rock grupe Guns N’ Roses, pojavljuje se kao optuženi za seksualni napad na manekenku u tužbi koja je podignuta u srijedu u New Yorku. Manekenka i glumica Sheila Kennedy tvrdi da ju je Rose seksualno napastovao 1989. godine nakon što su se upoznali u noćnom klubu u New Yorku, te tuži pjevača za zlostavljanje, rodno motivirano nasilje i namjerno nanošenje emocionalne boli. Kennedy od Rosea traži i novčanu odštetu, a još uvijek nije poznato o kojem iznosu se radi.

Prema tužbi, incident se dogodio kada je Rose bio na vrhuncu svog komercijalnog uspjeha, a navodi se da je “koristio svoju slavu, status i moć kao slavna osoba i izvođač u muzičkoj industriji kako bi manipulirao, kontrolirao i seksualno napastvovao Sheilu Kennedy”. Tužba opisuje navodni incident koji se dogodio u hotelskoj sobi u New Yorku, gdje Kennedy tvrdi da ju je Rose, prema njenim riječima, oborio na pod, vukao za kosu, stegao joj ruke i nastavio je seksualno napastovati.

“Kennedy nije pristala i osjećala se nadjačanom”, stoji u tužbi. “Shvatila je da je najsigurnije ležati u krevetu i čekati da Rose završi s napadom.”

Kao rezultat toga, Kennedy je pretrpjela “ozbiljne emocionalne, fizičke, finansijske i psihičke nevolje”, dodaje se u tužbi.

“Očekujemo da će odluka Sheile Kennedy da podnese ovu tužbu biti važna prekretnica za muzičku industriju”, izjavila je advokatica Ann Olivarius.

“Njezin je iskaz nažalost previše tipičan za kulturu nasilja i nedoličnog seksualnog ponašanja kojoj je desetljećima dopušteno da postoji. Ne radi se samo o pojedinačnim slučajevima kada umjetnici prekoračuju granice, već o industrijskom sistemu koji im omogućava, a zatim prikriva njihovo loše ponašanje i zločine, ušutkava žrtve i normalizira seksualni napad. Nadamo se da će Sheilina hrabrost pomoći drugim žrtvama da dignu svoj glas.”

Alan S. Gutman, advokat Axla Rosea, rekao je da se ovaj incident nikada nije dogodio.

“Axl Rose se ne sjeća da se ikada susreo ili razgovarao s dotičnom i nikada do danas nije čuo za te optužbe. On je uvjeren da će se ovaj slučaj riješiti u njegovu korist.”

Kennedy je glumica i model koja se pojavila na naslovnici časopisa za odrasle Penthouse. Godine 1983. predstavljena je kao Penthouseov top-model. Prethodno je opisala optužbe protiv Rosea u svojim memoarima iz 2016. godine “Ničiji ljubimac”. Važno je istaći da je tužba podnesena pozivajući se na posebne zakonske odredbe usvojene u New Yorku i koje su stupile na snagu krajem novembra 2022. godine, a koje omogućuje odraslim osobama koje su preživjele seksualno zlostavljanje da tuže svoje zlostavljače čak i ako je istekla zastara njihovih zahtjeva.

Zakon je odraslim osobama koje su preživjele seksualni napad dao rok od godinu da podnesu tužbe protiv svojih počinitelja, a taj rok ističe 24. novembra 2023. godine, tj. sutra.