Općinski sud u Sarajevu donio je presudu prema kojoj tuženi Avaz-roto press zbog klevete Sebiji Izetbegović treba platiti štetu u iznosu od 5.100 KM i nadoknaditi joj troškove postupka u iznosu od 3.098,20 KM. Također, uz štetu Avaz-roto press treba platiti i zakonske kamate, počevši od 24. januara 2018. godine, kada je tužba podnesena.

Advokat Dražen Zubak, punomoćnik tužiteljice Izetbegović, u tužbi je naveo da je u tekstovima iznesen niz kleveta na račun Izetbegović, s namjerom da se našteti njenom ugledu.

U obrazloženju presude navodi se da Izetbegović nije spriječavala održavanje sjednica Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu, na način da je telefonskim putem od članova Vijeća zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu zahtijevala, odnosno naređivala im da ne idu na sjednice, niti je slala ˝fermane˝ (pisane naredbe) s takvim zahtjevima, kako se to imputiralo u naslovima tekstova koji su predmet tužbe.

˝Tužiteljica Sebija Izetbegović nije naređivala nepoštivanje zakona, niti se osvećivala v.d. dekana Medicine dr. Ameli Kulenović zato što je ova navodno odbijala izvršavati navodne nezakonite zahtjeve tužiteljice, kao što nije protuzakonito naredila v.d. dekana Medicine dr. Ameli Kulenović da ne pozove 11 bivših doktora KCUS-a na sjednicu Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Tužiteljica Sebija Izetbegović nije samostalno i bez saglasnosti ljekara donijela odluku o ukidanju Vaskularne hirurgije, niti ta odluka predstavlja tužiteljičin ´hir´ kako joj to imputira tuženi, niti su zbog takve odluke sa Vaskularne hirurgije otpuštani teški pacijenti koji nisu završili propisanu terapiju˝, stoji u obrazloženju.

Tuženi Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo je prema presudi dužan da pod prijetnjom prinudnog izvršenja naknadi troškove u roku od 30 dana te da o svom trošku na svome portalu objavi uvod i izreku presude.

Izetbegović je na društvenoj mreži Facebook komentirala presudu:˝Četiri godine kasnije. Pravda je spora, ali dostižna!˝