“Dnevni avaz” i njegov utemeljitelj Fahrudin Radončić od samog su početka inicijative o regionalnoj saradnji kroz takozvani Mali / Mini Šengen, odnosno kroz Otvoreni Balkan, bili glavnim zagovaračima ove u suštini velikosrpske i velikoalbanske ideje kojom se susjedne države žele ekonomski a potom i politički podjarmiti, a na šta Stav već godinama upozorava.

U Otvoreni Balkan ušli su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisivanjem različnih sporazuma od inicijativnog sastanka održanog 2019. godine u Novom Sadu.

Ideju je podržalo i Kosovo 4. septembra 2020. godine u okviru sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije. Međutim Kosovo nije potpisalo nikakav sporazum s tri zemlje koje čine Otvoreni Balkan, a kosovski premijer Aljbin Kurti odbio je čak i u svojstvu posmatrača prisustvo kosovskih predstavnika samitima država članica. “Inicijativa Otvoreni Balkan je štetna regionalna inicijativa bez vizije. Kosovo ne želi da se pridruži jer ga Srbija ne tretira kao ravnopravnu stranu i nezavisnu zemlju”, izjavio je Kurti.

Kosovo se od dolaska na premijersko mjesto Aljbina Kurtija smatra najčvršćim i najotvorenijim protivnikom Otvorenog Balkana u čemu je saveznika pronašla u procrnogorskom dijelu crnogorske političke scene i među probosanskim strankama u Bosni i Hercegovini.

Crna Gora je u vezi s Otvorenim Balkanom napravila svojevrsni preokret dolaskom na vlast prosrpskih stranaka, a potom i izborom Dritana Abazovića za premijera. Gostujući 13. januara u Tirani, gdje mu je dodijeljen “Počasni doktorat Mediteranskog univerziteta”, Abazović je, prenosi Avaz, “podržao inicijativu Otvoreni Balkan kojoj su ranije pristupili Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo.”

Time je Avaz obmanuo svoje čitatelje jer Kosovo bez ikakve sumnje nije dio Otvorenog Balkana, osim ako uredništvo Avaza ne smatra Republiku Kosovo dijelom Srbije.

Mala utjeha za Avaz možda leži u tome što se i na “bosanskoj” Wikipediji, odakle danas mnogi novinari i političari crpe svoje znanje, nekim čudom Kosovo našlo kao država članica Otvorenog Balkana. Na “srbijanskoj”, “makedonskoj” i “drugim” Wikipedijama Kosovo s pravom nije uvršteno u Otvoreni Balkan.