Australija je uvela ciljane finansijske sankcije i zabranu putovanja za tri osobe umiješane u obaranje aviona Malaysia Airlinesa 2014. godine. Trojica muškaraca osuđena su prošle godine na doživotne zatvorske kazne zbog obaranja malezijskog aviona MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine, dok je jedan oslobođen optužbi.

Ministrica vanjskih poslova Penny Wong rekla je da njena zemlja blisko sarađuje s Holandijom i Evropskom unijom na koordinaciji sankcija onima koje je Okružni sud u Hagu osudio u novembru 2022. za njihov doprinos "rušenju aviona MH17".

"Današnje sankcije ciljaju na Sergeja Dubinskog i Leonida Harčenka, koje je Okružni sud u Hagu proglasio krivima. Trećeg osuđenog počinitelja Igora Girkina, Australija je 2014. sankcionirala zbog podržavanja separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini", rekla je Wong.

Avion MH17 Malaysia Airlinesa koji je letio iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru oboren je iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine. Svih 298 ljudi u avionu je poginulo, uključujući 196 holandskih državljana.

Sud u Hagu je također potvrdio da je avion MH17 oboren raketom Buk ruske proizvodnje ispaljenom iz grada Pervomajski koji se nalazi u regiji Harkov.