Arsenal je prošle sedmice direktno od Engleske banke primio 120 miliona funti sterlinga, oko 135 miliona eura. Zajam je rezultat upisa londonskog kluba u program britanske vlade za finansiranje poslovanja za suzbijanje ekonomske krize proizašle iz Covid-19 (CCFF).

To nije nije prvi slučaj da neki klub iz Premier lige koristi ovaj oblik spašavanja od Drugog svjetskog rata. Tottenham je prošlog ljeta od britanskih poreznih obveznika primio 197 miliona eura i sve se zbog toga glasnije protestvuje, kako izvan tako i unutar nogometne industrije. Najskromniji klubovi kažu da se osjećaju diskriminirano zbog kreditnih olakšica koje ne može svako potražiti.

"Ova vladina pomoć uništava konkurenciju", požalio se predsjednik jednog kluba za Financial Times, tražeći, poput ostalih ogorčenih kolega, da ga ne identificiraju. "Ili se svi slažemo s CCFF-om ili to ne bi trebalo dopustiti nikome."

Britansko Ministarstvo privrede predstavilo je CCFF u martu 2020. To je shema namijenjena velikim firmama koje, prema službenoj verziji, "daju značajan doprinos privrednim aktivnostima u Velikoj Britaniji". Ovaj se kriterij mjeri brojkama kao što su broj zaposlenih u zemlji, veličina njihovih prihoda u zemlji, veličina britanske klijentele i broj operativnih prostora.

Arsenal je u vlasništvu Kroenke Sportsa, multinacionalne kompanije u vlasništvu američkog milijardera Stana Kroenkea, povezanog s lancem supermarketa Walmart, vlasnika Saint Louis Ramsa iz NFL-a i Denver Nuggetsa iz NBA-a. Udruga navijača Arsenala drži da je svrha zajma osigurati novčane tokove ukoliko stadion Emirates ostane zatvoren do kraja ove sezone, što je okolnost koja bi značila gubitke od 178 miliona eura.

Firme koje primaju zajmove putem CCFF-a plaćaju niske kamate. Tottenham je izvijestio da mu zajam istječe u maju, a isplata se može produžiti za još godinu dana s kamatama od 0,5%. Prema portalu The Athletic, Leicester, West Ham, Sheffield, Burnley i Southampton, pet klubova Premier lige bez operativnih dimenzija koje zahtijeva CCFF, zaduživali su se kod privatnih banaka po znatno višim kamatama. Southampton je dobio 80 miliona funti zajma od investicijske firme MSD uz 9,14% kamate.

Suočena s kritikama menadžera srednjih i malih timova, Vlada inzistira da svi profesionalni klubovi mogu slobodno pribjeći programima pomoći koji nisu CCFF, poput Zajma za prekid rada velikih kompanija za Covid (CLBILS). No, predjednici premijerligaških klubova ukazuju da program CLBILS nije toliko atraktivan te da privatne banke koje usmjeravaju javne zajmove ne nude tako dobre uslove kao Engleska banka.

U teoriji, britanska vlada nameće firmama službena ograničenja potrošnje kredita, a posebno je stroga u pogledu isplate bonusa njihovim menadžerima. Ipak, ne postoji posebna kontrola potpisivanja novih igrača.

Tottenham je bio treći klub u Evropi koji je prošlog ljeta angažirao najviše nogometaša, za ukupno 110 miliona eura; dok je Arsenal potpisao za 82 miliona. Posljednja Arsenalova akvizicija prije Božića bio je Thomas Partey, za kojeg je Atléticu platio 40 miliona eura.

Vladina pomoć najbogatijim nogometnim klubovinma na svijetu dolazi nakon što je Premier liga u posljednjoj sezoni bez pandemije zabilježila gubitke. Prema The Athleticu, u godini 2018.-19., vodeći engleski klubovi prijavili su gubitke od 670 miliona eura, što je iznos koji podstiče bruto dug od oko šest milijardi eura.

Uslovi su se dodatno pogoršali s pandemijom. Britanski javni dug u 2020. premašio je dva biliona eura, što je brojka koja nije dosegnuta još od Drugog svjetskog rata.