"To je izuzetno otkriće, prije svega, jer je rijetkost pronaći zidne slike takvog kvaliteta u predkolumbijskoj arheologiji", rekao je Sam Ghavami, švicarski arheolog koji je vodio iskopavanja koja su otkrila mural u oktobru.

Ghavami je proveo četiri godine tražeći sliku na stijeni, za koju vjeruje da bi mogla biti stara oko 1.000 godina, sa timom peruanskih studenata.

"Kompozicija ove slike jedinstvena je u historiji muralske umjetnosti u predhispanskom Peruu", dodao je arheolog, koji je školovan na Univerzitetu u Frajburgu u Njemačkoj.

Freska je dio hrama Huaca Pintada, koji je pripadao civilizaciji Moche koja je cvjetala između 1. i 8. vijeka i koja je poštovala Mjesec, kišu, iguane i pauke.

Otkriveni mural dugačak je oko 30 metara, a njegove slike u plavoj, smeđoj, crvenoj, bijeloj i senf žutoj boji ostale su izuzetno dobro očuvane.

U jednom dijelu se može vidjeti povorka ratnika kako ide prema božanstvu nalik pticama.

Naslikane slike "izgleda da su inspirisane idejom svete hijerarhije izgrađene oko kulta predaka i njihovih intimnih veza sa silama prirode", rekao je Ghavami.

On je za AFP rekao da će dešifriranje poruke murala biti dio njegovog istraživanja, ali vjeruje da bi se to "moglo protumačiti kao metaforička slika političkog i vjerskog poretka drevnih stanovnika regije".

Otkriće je također neobično jer pokazuje mješavinu stilova i elemenata dvije kulture prije Inka: Moche i Lambayeque, koji su živjeli na sjevernoj obali Perua između 900. i 1350. godine nove ere.

Postojanje murala bilo je poznato samo po crno-bijelim fotografijama koje je 1916. napravio njemački etnolog Hans Heinrich Bruning, koji je živio u Peruu kada je čuo za mjesto nakon što su ga lovci na blago pokušali opljačkati, ali nisu pronašli ništa vrijedno.

Kako su godine prolazile, lokalitet je zarastao, i niko nije pokušao da traži freske sve dok to nije izazvalo Ghavamijevo interesovanje i on je krenuo u potragu za davno izgubljenom freskom.

Međutim, prvo je imao dugu borbu da dobije dozvolu od porodice koja posjeduje zemljište na kojem je mural pronađen.