Palestina, Oman i Saudijska Arabija su najbliži za osiguranje plasmana na Svjetsko prvenstvo u Sjevernoj Americi. Tu su i značajne pobjede Jordana, Iraka i Sirije.

U međuvremenu legenda Jose Mourinho nagovijestio je mogući prelazak u Saudijsku Pro ligu, a trener Maroka Walid Regragui suočava se s kritikama nakon još jednog lošeg nastupa Lavova Atlasa.

Kvalifikaciona faza za Svjetsko prvenstvo 2026. zahuktala se za MENA (Bliski Istok i Sjeverna Afrika) timove. Irak, Katar, UAE i Uzbekistan su se plasirali u treće kolo kvalifikacija nakon pobjeda ove sedmice. Katar je pobijedio Kuvajt sa 2-1, zahvaljujući dva gola 27-godišnjeg Almoeza Alija koji je sada najbolji strijelac.

Katar i Irak su pobijedili u sve četiri utakmice grupne faze nakon što su sa 5-0 savladali Filipine uz dva gola Brazilca Fabija De Lime.

Iran je savladao susjeda Turkmenistan rezultatom 1-0. Sirija, Oman, Bahrein, Palestina i Jordan također su ostvarili pobijede, dok je Saudijska Arabija podijelila bodove sa Tadžikistanom.

Jose Mourinho razmišlja o preseljenju u Saudijsku Arabiju

Bivši trener Rome Jose Mourinho izazvao je glasine o potencijalnom prelasku u Saudijsku Arabiju nakon njegovih nedavnih angažmana sa sportskim zvaničnicima iz Rijada. Samo sedmicu dana nakon rastanka s Romom, Mourinho se našao u razgovorima sa sportskim direktorom Al-Shababa, nagovještavajući mogući transfer na Bliski istok.

Spekulacije su se pojavile nakon što je Mourinho otkrio da je ranije u sezoni dobio ponude od nekoliko saudijskih klubova, uključujući Al-Hilal i Al-Ahli. Mourinhoovo nedavno prisustvo u Saudijskoj Arabiji pojačalo je glasine oko njegove menadžerske budućnosti. Prisustvovao je istaknutim sportskim događajima, uključujući boks meč Anthonyja Joshue i Veliku nagradu Saudijske Arabije, što je podstaklo spekulacije o potencijalnom prelasku u Kraljevstvo.

U intervjuu sa Fabriziom Romanom, Murinjo se osvrnuo na spekulacije, rekavši: "Cristiano je otvorio vrata u smislu vjerovanja da je moguće biti tamo i živijeti tamo, uživati ​​u razvoju zemlje koja želi da bude drugačija zemlja sa fudbalom koji ima strast, ali nije razvijen."

Mourinho je naglasio važnost razmatranja svih prilika, posebno s obzirom na njegovo iskustvo i razvoj fudbala.

"Ako me pitate u budućnosti, iskustvo mi govori nikad ne reci nikad", dodao je.

Lavovi Atlasa opet razočarali  

Ljubitelji marokanskog fudbala su sve više frustrirani nedavnim nastupima Lavova. U prijateljskim utakmicama protiv Angole i Mauritanije, prve za tim nakon razočaravajuće serije na Afričkom kupu u januaru, Maroko je pokazao manje nego impresivne performanse što je izazvalo kritike na račun trenera Walida Regraguija.

Maroko, pod kapitenom Hakima Ziyecha, pobjedio Angolu isključivo zahvaljujući autogolu dok su sa Mauritanijom podjelili bodove 0-0.

Na utakmicama je također debitirao Brahim Diaz, krilo Real Madrida koji je rođen u Španiji, ali je odlučio da igra za nacionalni tim Maroka umjesto za La Roju, oduševivši navijače koji su tražili od talentiranog igrača da predstavlja Maroko.

Slabe igre navele su marokanske navijače da kritikuju Regraguija, koji je prethodno dobio pohvale jer je odveo Lavove Atlasa u polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru.  Mnogi smatraju da trener "ništa nije naučio" nakon loše igre na Afričkom kupu, gdje su bili među favoritima za trofej.

U međuvremenu, rival Alžir je izjednačio sa Južnom Afrikom na stadionu Nelson Mandela Bay u prijateljskoj utakmici, u kojoj su obje strane postigle po tri gola.

Reprezentacija Alžira pobijedila je Boliviju sa 3-2 u prvoj prijateljskoj utakmici pod vodstvom novog selektora Vladimira Petkovića, koji je naslijedio Djamela Belmadija nakon ispadanja iz grupne faze Afričkog kupa.