Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je u ponedjeljak grupi lidera jevrejskih zajendica u Sjedinjenim Američkim Državama da je tražio od katarskog premijera Mohammeda bin Abdulrahmana bin Jassima Al Thanija da Al Jazeera, katarska televizija koja ima globalnu publiku, “spusti ton” u pogledu izvještavanja o ratu u Gazi, objavio je portal Axios.

Praktično, Blinken je tražio od katarskog premijera da cenzuriše Al Jazeeru. Ovu informaciju potvrdile su tri osobe koje su prisustvovale sastanku, čiji identitet nije otkriven.

Američka administracija, koja se “zauzima” za slobodu medija širom svijeta, stava je da bi Al Jazeerino izvještavanje o ratu u Gazi “moglo podstaknuti eskalaciju tenzija u regionu”, te zbog toga treba “zauzdati” Al Jazeeru.

Blinkenovi zahtjevi zapravo odražavaju stavove Izraela, koji je usred svojih bezočnih napada na civilno stanovništvo Gaze uveo zabranu Al Jazeeri da izvještava iz Izraela.

SAD i Izrael Al Jazeeru, koju je osnovala država Katar, ali čija je uređivačka politika nezavisna, otužuju da propagira vanjskopolitičke stavove države Katar, koji opet, po mišljenju SAD-a i Izraela, ima određene veze sa Hamasom.

Nakon ovog zahtjeva premijeru Katara, Blinkenova izjava iz 2021. da je sloboda medija ugaoni kamen demokratije, zvuči kao ruganje demokratiji.