Talijanski glumac i fotograf Antonio De Matteo, poznat po svojoj podršci Palestini, izjavio je da je ono što se dogodilo u napadima Izraela na Gazu podmuklo i sramotno te da na takvo nešto ne može šutjeti, piše Anadolu.

De Matteo, koji je prošlog mjeseca na crvenom tepihu Rimskog filmskog festivala istaknuo šal s palestinskom zastavom i porukama “Zaustavite genocid”, “Zaustavite bombardiranje u Gazi”, “Stop terorizmu”, otvorio je novinaru Anadolu vrata svog fotografskog studija u Rimu te odgovarao na pitanja u vezi s palestinskom situacijom.

Popularni glumac na samom početku intervjua, tokom kojeg je oko vrata nosio šal “s crvenog tepiha”, govorio je tome kako je počelo njegovo zanimanje za Palestinu.

“Moja osjetljivost na Palestinu počela je u vrlo mladoj dobi. Prvi put smo moj otac i ja došli u Rim iz Caserte kako bismo prisustvovali demonstracijama podrške Palestini. Nakon toga sam se lično zainteresirao za ovo pitanje i proučavao ga, pokušavajući shvatiti cijelu situaciju i šta se ondje zapravo događa, da bih 2007. konačno otišao u Palestinu”, priča De Matteo.

Navodi kako je tokom svoje posjete 2007. godine bio u Betlehemu, Al-Qudsu (Jerusalemu) i Jerihonu te da nije mogao otići u Pojas Gaze. U regiju je putovao kao fotoreporter i prisustvovao je protestima koji su se petkom održavali u Nablusu.

“Dok su se tamo odvijale demonstracije, izraelska vojska počela je ispaljivati ​​suzavac, kako to inače rade. Snajperisti su ispaljivali i gumene metke sa željeznim kuglama. Pogođen sam u nogu. Pored mene je bio jedan talijanski volonter, bio je pogođen u čelo. Pogođeno je još nekoliko ljudi. Ukratko, bila je to situacija koja je podsjećala na gerilski rat. Uplašio sam se u tom trenutku”, priča De Matteo.

Naglašava kako ga je to iskustvo jako pogodilo.

“Od tog dana nikada nisam napustio zanimanje za palestinsko pitanje, uvijek sam radio na tome i išao na različite konferencije. Ukratko, uvijek sam pratio situaciju. Kada sam vidio da je Gaza potpuno zatvorena i da je bombardiraju, nisam više mogao izdržati, osjećao sam se kao da moram nešto učiniti. Htio sam barem podići glas na međunarodnom nivou i tako sam na Filmski festival u Rimu donio ovaj šal i raširio ga”, kaže De Matteo.

Pojašnjava da je osjećao potrebu da dadne podršku “jer ovdje nije riječ o terorizmu kako se svima želi prikazati. Ovdje je riječ o jednom humanitarnom pitanju”. “To sam učinio u skladu sa svojim mogućnostima. Nisam više mogao. Sedmicama nisam mogao spavati, jer je ono što se dogodilo (u Gazi) bilo odvratno, sramotno, a u Italiji se o tome nije čulo i o tome se i dalje malo govori. Ne želim biti dio toga”, podvlači De Matteo.

Na pitanje kako ocjenjuje pristup desničarske koalicijske vlade u svojoj zemlji ovom pitanju, talijanski glumac odgovara:

"Vlada Giorgie Meloni je tiha vlada. Ne govori ništa niti donosi bilo kakve odredbe protiv protesta, ali u međuvremenu, ENI, jedna od velikih državnih kompanija, sklapa ugovore o istraživanju nafte s Izraelom uz obalu Gaze. Zatim, Italija daje SAD-u garanciju za slijetanje i polijetanje vojnih aviona, mi prodajemo oružje, među najvećim smo proizvođačima oružja. Imamo ekonomske interese biti u ovom ratu.”

De Matteo se osvrće i na to zašto su u nekim evropskim zemljama zabranjene demonstracije podrške i solidarnosti s Palestinom.

“Postoji i osjećaj krivice za ono što se dogodilo tokom Drugog svjetskog rata. Isto tako i ekonomski interesi, jer sve je povezano s ekonomskim interesima. Blokiranje protesta je apsurdno, jer sve evropske zemlje vjeruju u slobodu informiranja i mogućnost slobode govora. Ovo mi se ne čini ispravnim. To također pokazuje ono što se događa u Londonu, gdje se aktiviste zatvara ili kazneno goni zbog istupanja i borbe za palestinsko pitanje.”

Na kraju razgovora De Matteo odgovara i na pitanje novinara Anadolu da li vjeruje da se jednog dana može ostvariti rješenje s dvije države.

“Smatram da takvog rješenja nema ako se ne uspostave pravila koja će biti dobra za obje strane, jer svi prijedlozi su iz Izraela i uvijek su bili pod pokroviteljstvom Izraela i ja kažem dosta je. Ovo je propaganda”, smatra De Matteo dodajući kako ga je Al-Quds jako dojmio ali da suživot različitih religija čiji pripadnici ondje žive potkopavaju ratnohuškački cionisti.