Antalya Diplomacy Forum (ADF) jedan je od najvećih brendova turske diplomatije. Forum, koji popunjava prazninu fokusiranjem na diplomatiju, na putu je da zauzme svoje mjesto među ranije uspostavljenim međunarodnim forumima te vrste. To pokazuje organizacione kapacitete turskih institucija na visokom nivou.

ADF, koji se održava od 2021. godine, je koristan alat za unapređenje vanjskih odnosa i postavljanje međunarodnih političkih agendi.

Treće izdanje foruma održano je u Antaliji od 1. do 3. marta pod pokroviteljstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Türkiye je ugostila oko 4.700 ljudi iz 148 zemalja, uključujući 19 šefova država, više od 52 ministra i oko 60 predstavnika različitih međunarodnih organizacije. Forumu su prisustvovali ne samo političari, diplomate i drugi državni zvaničnici, već i akademici, poslanici, stručnjaci za sigurnost, novinari, poduzetnici, savjetnici poslovnih ljudi, aktivisti i studenti.

Tokom foruma održano je više od 50 sesija na različite teme. Održani su i brojni sporedni događaji. Forum je pružio platformu za bilateralne sastanke između predstavnika različitih zemalja. Zvaničnici nekih država su čak potpisali bilateralne sporazume tokom foruma.

Zbog ukrajinsko-ruskog rata koji je izbio 2022. i izraelskih zločina nad narodom Gaze u posljednjih pet mjeseci, ovogodišnja tema je bila “Unaprijeđenje diplomatije u vremenima previranja” kako bi se istaknuo prioritet rješavanja međunarodnih sukoba diplomatskim kanalima. Tema služi kao odraz i put za istraživanje miroljubivih rješenja usred turbulentnog perioda koji svijet trenutno proživljava.

ADF stavlja Tursku u srce globalne diplomatije

Prije svega, kroz ADF, Turska je postala centar međunarodne politike. Ugošćujući mnoge visoke zvaničnike i obezbeđujući im pozornice za razgovore o međunarodnim pitanjima, Türkiye ima za cilj ne samo da promoviše tursku diplomatiju, njene spoljne odnose i prijateljstvo sa drugim državama, već i da doprinese razvoju međunarodne saradnje u održavanju regionalne i globalne saradnje.  

Zbog kolapsa međunarodnog poretka i kršenja osnovnih međunarodnih normi, ADF ima za cilj da razgovara o trenutnoj globalnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj dinamici. Forum je pružio platformu za diskusiju o globalnim izazovima kao što su klimatske promjene, neregularne migracije, prirodne katastrofe, pandemije, umjetna inteligencija, nove tehnologije, svemirska diplomatija, porast ksenofobije, islamofobije, trgovinski ratovi i terorističke aktivnosti.

Osim toga, mnoga druga globalna pitanja kao što su nova paradigma za mir, uvid u savremenu međunarodnu sistemsku krizu, problemi u međunarodnoj trgovini, međuzavisnost između država i regiona, sve veća povezanost, sigurnost hrane i vode, snabdijevanje energijom, obrazovanje, žene, mladi a učesnici su razgovarali o naporima u posredovanju.

Pored ovih opštih tema, tokom foruma razgovaralo se i o mnogim drugim regionalnim pitanjima. Na sto su stavljena glavna pitanja i dinamika Azije-Pacifika, Euro-Azije, Afrike, Latinske Amerike, Centralne Azije, Balkana, Crnog mora i Bliskog istoka. Glavni cilj ovih panela bio je unapređenje regionalne saradnje, održivi razvoj i upravljanje migracijama.

Forum se posebno fokusirao na Afriku i Bliski istok. Organizovano je nekoliko panela o afričkom kontinentu i bliskoistočnom regionu. Učesnici su razgovarali o "afričkoj renesansi", potencijalu afričkih zemalja i alternativnim rješenjima za političku stabilnost afričkih država, posebno u regiji Sahel.

Rješavanje pitanja Gaze i Bliskog istoka

Bliskoistočna pitanja su takođe uveliko razmatrana tokom ADF-a. Međutim, glavno bliskoistočno pitanje o kojem se razgovaralo tokom foruma bila je situacija u Gazi. Prvu sesiju o Gazi organizovali su članovi Kontakt grupe za Gazu koju su osnovali Organizacija islamske saradnje (OIC) i Arapska liga. Tokom panela o Gazi, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministri vanjskih poslova nekih zemalja članica razgovarali su o naporima da se zaustavi tekući masakr u Gazi i izraelskoj brutalnosti.

Drugi panel organizovan o Bliskom istoku raspravljao je o mogućnostima mira u regionu. Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki, libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib, zamjenik ministra vanjskih poslova Bahreina i zamjenik generalnog sekretara Arapske lige govorili su o najnovijim dešavanjima. Akademici su razgovarali o mogućnosti primjene modela garancija koji je predložila Türkiye za trajno rješenje u Palestini.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika foruma bila je lista učesnika. Većina učesnika na visokom nivou bila je iz ne-zapadnog dijela svijeta. Na forumu su bile zastupljene uglavnom afričke, latinoameričke, azijske i bliskoistočne zemlje. Države koje su slale predstavnike sa Zapada bile su uglavnom zemlje srednje i istočne Evrope. Učesnici su pokušavali poboljšati zajedničku viziju svijeta. Učesnici iz cijelog svijeta pozvali su sve zemlje da se udruže za miran i prosperitetan svijet. I koristiti sva sredstva diplomatije za postizanje mira.

Jasno je da će ADF sve više nastaviti da postavlja agendu međunarodne politike i globalnih pitanja. Ona će služiti kao važna platforma za tursku diplomatiju u narednim godinama.