"Inherentni dvostruki standard" postoji u načinu na koji političari gledaju na muslimane, rekao je Anas Sarwar. Vođa škotskih laburista osvrnuo se na "nesrazmjeran pokolj" koji se dešava u Gazi u toku izraelske okupacije.

Sarwar je postao prvi politički vođa musliman kada je izabran za predsjednika škotskih laburista 2021. godine. Njegov otac, rođen u Pakistanu, bio je prvi muslimanski parlamentarac u Velikoj Britaniji.

Vođa škotskih laburista ranije je govorio o islamofobiji koju je iskusio odrastajući u Glasgowu, uključujući i prijetnje smrću svojoj porodici dok je njegov otac bio u politici.

Govoreći tokom posjete Alstom Transport Service Traincare skladištu za održavanje željeznica, u Polmadieu, Glasgow, gospodin Sarwar je opisao da je doživio “neprijateljsko okruženje” odrastajući nakon napada 11. septembra.

On je sada rekao i svoje mišljenje o komentarima premijera Humze Yousafa, koji ima tazbinu u Gazi, koji je tokom vikenda rekao da političari širom svijeta smatraju muslimansku i palestinsku krv “veoma jeftinom”.

Gospodin Sarwar je za novinsku agenciju PA rekao „Kada sam odrastao, imali smo, naravno, užasno vrijeme 11.9., 7.7. Tada ste imali rat protiv terorizma, imali ste rat u Iraku. To generisalo neprijateljsko okruženje za mlade muslimane širom Britanije. Mislim da je to pomoglo u oblikovanju politike i stavova mnogih građana.”

Dodao je da se boji razvoja događaja na Bliskom istoku i "potpunom očajnom situacijom u Gazi gdje se dešava nesrazmjerno veliko ubijanje nevinih žena i djece, bit će puno ljudi širom svijeta, posebno mladih muslimana, koji će izgledati na to i mislim da postoji dvostruki standard u našoj vanjskoj politici gdje nažalost svaki život ne izgleda jednako vrijedan."

„Na kraju krajeva, nećemo vidjeti mir unutar Izraela i Gaze, globalno, ako se svaki život ne smatra jednakim, a to znači svaki život Palestinaca, Izraelaca, svakog muslimanskog i jevrejskog života.”

Hamza Yousaf je za BBC-jev program Sunday With Laura Kuenssberg rekao da je "bez sjene sumnje" drugačija vrijednost stavljena na živote muslimana i Palestinaca.

"Razgovarate sa bilo kim ko je Palestinac, ljudima u muslimanskoj zajednici, oni smatraju da je krv Palestine vrlo jeftina", dodao je.