Amor Mašović, pravnik i zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao je da nije siguran koliko ima raspoloženja da bude provedena ova presuda, ali je to jedino logično rješenje.

“Oni koji smatraju da je Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks 4, odnosno Ustav, trajna kategorija, u teškoj su zabludi. Ako težimo Evropi, primjenjivat ćemo evropska rješenja”, dodao je Mašović.

Istakao je da smo daleko od evropskih rješenja u našem Ustavu, da je Evropski sud isticao da u Ustavu imamo antievropska i antidemokratska rješenja, te dodao da će se to morati mijenjati prije ili kasnije.

“Pitanje je samo koliko ima pametnih glava da to bude prije ili ćemo se još mrcvariti narednih 30-40 godina prije nego što to uradimo. Ili nećemo biti dio Evrope kojoj svi težimo”, kazao je Mašović.

Naglasio je da i ova nova presuda, kao i prethodne, potvrđuju da kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina mora biti jedna izborna jedinica.

Odgovarajući na pitanje kakav će utjecaj ova presuda imati na pregovore “trojke”, HDZ-a i SNSD-a o izbornom zakonodavstvu, Mašović je rekao da nije siguran da bi i bez ove presude ti pregovori išli glatko, osim ako “trojka” ne bude nastavila sa popuštanjem i da se udovolji apetitima Milorada Dodika i Dragana Čovića.

(Izvor: Faktor)