Nekoliko sati nakon izraelskog zračnog napada u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika u Damasku, ajatolah Ali Hamnei obećao je "kazniti" Izrael. Među okupljenima koji su pažljivo pratili njegov govor, isticala se prisutnost zapovjednika snaga Al Quds, elitnog ogranka Revolucionarne garde, zaduženog za odbranu Irana i njegovih interesa sa stranim savezničkim skupinama.

Jedan od njegovih članova primio je u ponedjeljak cvijeće od iranskog ministra vanjskih poslova, Husseina Amira Abdollahiana, u znak zahvalnosti za "pobjedu" u napadu na Izrael prošle subote. Poklon je sadržavao poruku upućenu Amiralu Hajizadehu, šefu zrakoplovne jedinice Revolucionarne garde. Hajizadeh je bio zadužen za osmišljavanje i vođenje prvog direktnog napada Irana na izraelsko tlo, slanjem stotina dronova i projektila. Iako su agresiju zaustavili izraelski odbrambeni sistemi, ministar Abdollahian je uvjeravao da je napadom Hajizadeh "ojačao nacionalni ponos" i "ubrzao pad cionističkog režima", aludirajući na Izrael.

Vodeći zrakoplovno-svemirsku jedinicu Revolucionarne garde 15 godina, Hajizadeh je odigrao ključnu ulogu u razvoju i korištenju iranskih raketa i programa bespilotnih letjelica. Rođen u blizini iranske prijestolnice 1961. godine, pridružio se vojsci ubrzo nakon Iranske revolucije 1979.

Učestvovao je u ratu protiv Iraka kasnih 1980-ih i nakon što je odigrao važnu ulogu kao snajperista, pridružio se artiljerijskim jedinicama i drugim odbrambenim sektorima do dolaska u granu zrakoplovstva Oružanih snaga.

Analitičari sugeriraju da je prekretnica u njegovoj karijeri bila 1980-ih, kada su mu se putevi ukrstili s Hassanom Moghaddamom, istaknutim zapovjednikom na čelu projekta razvoja projektila. Hajizadeh mu je postao desna ruka, smatra ga se jednim od arhitekata iranske zračne strategije u Siriji, pod vodstvom generala Qassema Soleimanija, koji je poginuo 2020. godine u napadu američkih bespilotnih letjelica u Iraku. Nakon smrti Soleimanija Hajizadeh je postajao sve istaknutiji na čelu protivzračne odbrane Revolucionarne garde.

Iranski mediji pripisuju mu istaknutu ulogu u borbi protiv takozvane Islamske države u Siriji, kao i tehnološkom razvoju bespilotnog oružja koji je Teheran uspio izvesti unatoč međunarodnim sankcijama.

"Razlog zašto dizajniramo naše projektile dometa od 2000 kilometara je taj da možemo sa sigurne udaljenosti napasti našeg neprijatelja, cionistički režim", ponosno je istakao prilikom predstavljanja novog projektila. Godine 2021. izraelska vlada smatrala je Hajizadeha odgovornim za "desetke terorističkih napada u regiji korištenjem bespilotnih letjelica i projektila".

Nakon američkog napada na Soleimanija, Hajizadeh je odigrao veliku ulogu u obuzdavanju iranskog odgovora, smatrajući "da to ne bi proizvelo željene rezultate" za zemlju, prema riječima samog zapovjednika iranskim medijima. Također je preuzeo odgovornost za grešku Teherana u rušenju komercijalnog aviona u kojem je poginulo 176 putnika.

Dugotrajnost njegova rada na vođenju iranske zračne strategije znak je povjerenja vrhovnog vođe u njegove sposobnosti. U novembru, mjesec dana nakon početka izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, Hajizadeh se pojavio zajedno s ajatolahom Hamneijem na predstavljanju iranske hipersonične rakete i novih verzija bespilotnih vozila sposobnih doseći američke baze u regiji, prema tvrdnjama čelnika zračnih snaga.

Njegov utjecaj na razvoj i korištenje iranskih bespilotnih letjelica uzrokovao je nametanje evropskih sankcija 2022. godine, zbog trgovine ovom vrstom oružja "Rusiji za korištenje u agresorskom ratu protiv Ukrajine". Sa svoje strane, SAD je također sankcionirao Hajizadeha i označio ga teroristom.

Prije rata u Pojasu Gaze, Hajizadeh je otvoreno govorio o utjecaju Teherana na savezničke skupine i milicije u regiji. Čak je prije dvije godine otišao toliko daleko da je opisao Gazu i Liban kao iranske "prve linije fronta" protiv Izraela.

Međutim, nakon napada Hamasa sedmog oktobra, bio je mnogo oprezniji, u skladu s čelnicima iranske vlade, u pogledu nepozivanja na regionalni rat. U svojoj posljednjoj javnoj intervenciji o rastućim napetostima u regiji, Hajizadeh je istakao kako je "budućnost neizvjesna, ali je Iran spreman na sve okolnosti".