Amira Hass, dopisnica Haaretza sa okupitranih teritorija, kćerka jevreja koji je preživio Holokaust, reagirala je na licemjerne izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza o posljednjim dešavanjima u Gazi  

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je prošlog četvrtka da će se “patnja i nevolje civilnog stanovništva u Pojasu Gaze samo povećati. Za to je odgovoran i Hamas.” Ali postoji li granica ovom jačanju patnje, s obzirom na to da ste Vi i Vaše kolege na Zapadu izrazili neograničenu podršku Izraelu?

Hoćete li pristati na to da 2000 palestinske djece bude ubijeno? Je li 80.000 starijih ljudi koji bi mogli umrijeti od dehidracije jer u Gazi nema vode legitimno povećanje patnje u vašim očima?

Također ste rekli: "Naša vlastita historija, naša odgovornost koja proizlazi iz holokausta, čini vječnim zadatkom da se zauzmemo za postojanje i sigurnost Države Izrael." Ali Scholz, postoji kontradikcija između ove rečenice i one gore citirane.

“Patnja... samo će se povećavati” je bjanko ček za ranjeni Izrael koji će usitniti, uništiti i ubijati bez ograničenja, koji riskira da nas sve uvuče u regionalni rat, ako ne i treći svjetski rat, koji bi također ugrozio sigurnost i egzistenciju Izraela. Ali "odgovornost koja proizlazi iz holokausta" znači učiniti sve što je moguće da se spriječi rat, koji dovodi do katastrofa koje dovode do ratova koji povećavaju patnju, u beskrajnom ciklusu.

To sam naučila od svog oca, koji je preživio njemačke stočne vagone. Još 1992. godine, svaki put kad bih se iz Gaze vraćala sa izvještajima o izraelskom ugnjetavanju tamošnjih stanovnika, rekao bi mi: „Istina, ovo nije genocid kakav smo mi prošli, ali za nas je završio nakon pet-šest godina. Za Palestince, patnja traje i traje desetljećima.” To je stalna Nakba.

Vi Nijemci ste već odavno izdali svoju odgovornost, onu koja “proizlazi iz holokausta” – između ostalog i ubistava porodice mojih roditelja i patnje preživjelih. Izdali ste ga svojom bezrezervnom podrškom Izraelu koji okupira, kolonizira, lišava ljude vode, krade zemlju, zatvara dva miliona stanovnika Gaze u prepune kaveze, ruši domove, protjeruje cijele zajednice iz njihovih domova i potiče nasilje doseljenika.

I sve se to dogodilo pod okriljem takozvanog mirovnog sporazuma koji ste vi i drugi zapadni čelnici prihvatili. Dopustili ste Izraelu da djeluje suprotno ovom sporazumu u njegovoj evropskoj interpretaciji – kao putu za uspostavu palestinske države na teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. godine, a koju su mnogi Palestinci podržali upravo zbog želje da spriječe daljnja stradanja i krvoprolića.

Ne postoji diplomata i zaposlenik razvojnih agencija koji nije izvijestio o tome kako su stotine hiljada mladih Palestinaca izgubile svaku nadu i svaki smisao svojih života, pod izraelskom arogantnom represijom i njegovim ubijanjem civila. Nijemci moraju zaustaviti ovu kampanju smrti i razaranja prije nego što donese novu katastrofu.

Palestinski aktivisti za ljudska prava stalno su upozoravali da bi politika Izraela mogla dovesti samo do erupcije nesagledivih razmjera. Izraelski i jevrejski antiokupatorski aktivisti također su vas upozorili. Ali vi ste ostali pri svome, šaljući Izraelu poruku da je sve u redu – da ga niko neće kazniti niti učiti Izraelce snažnim diplomatskim i političkim koracima da ne može biti normalnosti uz okupaciju. I onda optužujete izraelske kritičare za antisemitizam.

Ne, ova kolumna nije opravdanje orgije ubojstava i sadizma koju su počinili Hamasovi naoružani ljudi. Niti je to opravdanje za radosne reakcije nekih Palestinaca i odbijanje drugih da se pozabave zločinima počinjenima u njihovo ime.

Umjesto toga, to je poziv vama da zaustavite trenutnu kampanju smrti i razaranja prije nego što donese još jednu katastrofu za milione Izraelaca, Palestinaca, Libanaca i možda čak i stanovnika drugih zemalja u regiji.