Sjedinjene Države spremne su odobriti slanje svog najnaprednijeg kopnenog sistema protuzračne odbrane u Ukrajinu kao odgovor na hitan zahtjev te zemlje da joj se pomogne u odbrani od napada ruskih raketa i bespilotnih letjelica, izjavila su ove sedmice dva američka zvaničnika.

Ministar odbrane Lloyd J. Austin III mogao bi u sljedećih nekoliko dana odobriti direktivu o prebacivanju u Ukrajinu jedne Patriot-baterije koja je već izvan Sjedinjenih Američkioh Država, rekli su zvaničnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti. Konačno odobrenje tada bi bilo na predsjedniku Bidenu.

Zvaničnici Bijele kuće, Pentagona i State Departmenta odbili su komentirati detalje o prijenosu Patriot sistema, koji bi, ako to bude odobreno, predstavljali jedno od najsofisticiranijih oružja što su ih Sjedinjene Američke Države dostavile Ukrajini. Sistem Patriot može obarati ruske balističke rakete, za razliku od drugih sistema koje je do sada slao Zapad, i može pogoditi mnogo udaljenije ciljeve.

“Bili smo jasni da će Sjedinjene Američke Države nastaviti davati prioritet slanju sistema protuzračne odbrane u Ukrajinu kako bi pomogli našim ukrajinskim partnerima da se brane od brutalne ruske agresije“, rekao je novinarima u utorak Ned Price, portparol State Departmenta.

Ostaju mnoga pitanja o potencijalnom transferu, o čemu je ranije izvijestio CNN, uključujući i to koliko bi vremena bilo potrebno da se ukrajinski vojnici obuče, vjerovatno u Njemačkoj, te gdje će Patriot sistemi biti raspoređeni unutar Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države ranije su se odupirale zahtjevima da Ukrajincima daju Patriot baterije, kojih općenito gledano ima relativno malo i koje zahtijevaju sofisticiranu obuku.

Ali ukrajinski zvaničnici intenzivirali su svoje molbe za ojačavanje zračne odbrane dok je Rusija provodila nemilosrdne napade na elektrane, sisteme grijanja i drugu energetsku infrastrukturu. Napadi, koji koriste rakete i bespilotne letjelice iranske proizvodnje, ostavili su Ukrajince ranjivim i u mraku baš u trenucima kada počinje najhladnije doba godine.

Tokom vikenda napadi ruskih dronova na Odesu na jugu Ukrajine gurnuli su u mrak više od 1,5 miliona ljudi u toj regiji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su udari Rusije doveli regiju u “veoma tešku” situaciju, upozoravajući da će biti potrebni dani, a ne sati, da se civilima vrati struja.

U govoru pred predstavnicima Grupe 7 u ponedjeljak, Zelenski je zahvalio na kontinuiranoj podršci, ali je među svojim zahtjevima prvo naveo finansiranje dodatnog naoružavanja.

“Nažalost, Rusija i dalje ima prednost u artiljeriji i projektilima”, rekao je Zelinski. Zatražio je dodatnu artiljeriju, kao i moderne tenkove – opremu koju je Ukrajina više puta tražila, zajedno s borbenim avionima i raketama većeg dometa.

Odluka da se pošalje Patriot sisteme bila bi snažan znak produbljivanja vojne posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini. Pentagonove aktivne jedinice Patriot često se raspoređuju za misije širom svijeta, ali stručnjaci kažu da Sjedinjene Američke Države nemaju tako velike zalihe raketa Patriot dostupnih za prijenos kakve imaju za druge raketa.

Iako se mogu konfigurirati na više načina, Patriot baterije obično se sastoje od jednog ili više lansera, radara i vozila za komandu i kontrolu operacija protuzračne odbrane.

Prema ekspertima Projekta za odbranu od raketa u Centru za strateške i međunarodne studije, Vašingtonskog istraživačkog centra, ovi sistemi koriste tri različita modela projektila.

Jedan, nazvan PAC-3 Cost Reduction Initiative, ili CRI, može pogoditi neprijateljske ratne avione, helikoptere i krstareće rakete u dometu od oko 65 kilometara a balističke projektile na dometu od 35 kilometara. Drugi, nazvan PAC-3 Missile Segment Enhancement, ili MSE, može pogoditi iste vrste ciljeva na dometima od 120 odnosno 70 kilometara, kažu analitičari Projekta za odbranu od raketa. Treći, nazvan Guidance Enhanced Missile-Tactical, ili GEM-T, može uništiti neprijateljske avione udaljene približno 160 kilometara.

Nejasno je koji model ili modele raketa Sjedinjene Američke Države namjeravaju poslati Ukrajini.

Pentagon je prethodno Ukrajini dostavio dva oružja protuzračne odbrane manjeg dometa pod nazivom National Advanced Surface-to-Air Missile System, ili NASAMS, koja su stigla u novembru. Pentagon će potrošiti 1,2 milijarde dolara na još šest NASAMS-a, koji će biti izgrađeni i isporučeni Kijevu u narednim godinama. Ali NASAMS može pogoditi mete na samo oko trećine udaljenosti u odnosu na sistem Patriot.

(Izvor: The New York Times)