Međunarodni putnici potpuno vakcinisani protiv virusa korona, a kojima je tokom pandemije bio zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države, moći će ući u ovu zemlju od 8. novembra, rekao je zvaničnik Bijele kuće, označavajući prestanak ograničenja koja su obuhvatala turiste i one koji su željeli posjetiti svoju rodbinu.

Konkretan datum kada će Bidenova administracija ukinuti ograničenja putovanja za one koji putuju avionom ili se nadaju da će prijeći kopnenu granicu ranije nije bio jasno definiran. Administracija je prošlog mjeseca najavila da će implementirati novi sistem u kojem će potpuno cijepljeni stranci, koji pokažu dokaz negativnog testa na virus korona, moći ulaziti u Sjedinjene Američke Države početkom novembra.

Ranije ove sedmice, zvaničnici administracije najavili su skoro otvaranje granica, međutim, hiljade ljudi širom svijeta i dalje su bili skraćeni za tačan datum bez čega nisu mogli planirati svoja putovanja.

Novi sistem za ulazak stranaca u zemlju ima i stroge zahtjeve.

Nevakcinisanim osobama bit će zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države, iako je zvaničnik Bijele kuće rekao da će biti ograničenih izuzeća, uključujući i malu djecu.

Oni kojima nikada nije bilo zabranjeno putovanje preko kopnenih granica, uključujući komercijalne vozače i studente, također će morati pokazati dokaz o cijepljenju prilikom prelaska od januara. Time će dobiti neko vrijeme da se prilagode novim pravilima, rekli su zvaničnici. Oni koji prelaze kopnene granice neće morati pokazati test na virus korona, bit će im dovoljna potvrda o cijepljenju.

Stranci koji žele avionom doći u Sjedinjene Američke Države, morat će prije ukrcaja pokazati dokaz o cijepljenju i negativan test na virus korona ne stariji od tri dana.

Nevakcinisani Amerikanci koji putuju iz inostranstva morat će se jedan dan prije povratka kući testirati negativno na virus korona i pokazati dokaz da su kupili test koji će obaviti nakon dolaska u Sjedinjene Američke Države.

Američka turistička asocijacija pozdravila je te poteze. “Datum je od kritičnog značaja za planiranje – za aviokompanije, za agencije i za milione putnika širom svijeta koji će sada moći precizno planirati posjetu Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Roger Dow, predsjednik ove asocijacije. "Ponovno otvaranje za međunarodne posjetitelje pomoći će ekonomiji i ubrzati povratak poslova povezanih s putovanjima koji su bili izgubljeni zbog ograničenja putovanja."

Glasnogovornica Airlines for America primijetila je da su čak i prije objave datuma avioprijevoznici uočili povećanje prodaje karata za Sjedinjene Američke Države iz inostranstva.

“Potpuno otvaranje međunarodnih putovanja ključno je za oživljavanje ekonomija širom svijeta, oživljavanje zajednica i podršku milionima radnih mjesta u SAD-u i u inozemstvu", rekla je glasnogovornica Katherine Estep.

(Izvor: The New York Times)