Najviši američki zvaničnici pozvali su u petak Rusiju da pusti iz zatvora reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha, godinu dana nakon što je ovaj reporter postao prvi američki novinar kojeg je Moskva pritvorila pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata.

Predsjednik Biden rekao je da njegova administracija svaki dan radi na oslobađanju Gershkovicha. „Nastavit ćemo da osuđujemo i sankcioniramo užasne pokušaje Rusije da iskoristi Amerikance kao monete za pregovaranje“, rekao je on. „I mi ćemo nastaviti da se borimo protiv svih onih koji žele da napadnu štampu ili ciljaju na novinare – stubove slobodnog društva.”

Lideri Kongresa iz obje velike američke stranke također su pozvali Moskvu da oslobodi Gershkovicha i druge koji su nezakonito pritvoreni u Rusiji.

“Novinarstvo nije zločin, a novinari nisu cjenkanje. Pokušaji Kremlja da ućutka Evana i zastraši druge zapadne novinare neće spriječiti potragu za istinom,” zajednički su izjavili i potpisali predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson (R., La.), vođa većine u Senatu Chuck Schumer (D., N.Y.), vođa manjine u Senatu Mitch McConnell (R., Ky.) i vođa manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries (D. N.Y.).

Gershkovich, star 32 godine, bio je dopisnik akreditiran od Ministarstva inostranih poslova Rusije kada su ga uhapsili službenici Federalne službe bezbjednosti zemlje, ili FSB, tokom izvještajnog putovanja u Jekaterinburg 29. marta 2023.

Gershkovich, njegova matična kuća Wall Street Journal i američka vlada snažno poriču da je bio špijun.

Bidenova administracija je saopćila da Gershkovich, koji se nalazi u moskovskom zatvoru Lefortovo, nikada nije radio za vladu, i klasificirala ga je kao pogrešno pritvorenog, što obavezuje SAD da rade na njegovom oslobađanju.

U srijedu mu je ruski sud produžio pritvor za tri mjeseca. Ruski istražitelji nisu javno iznijeli dokaze, a većina sudskih postupaka, uključujući i posljednji, vođeni su iza zatvorenih vrata.

Sin emigranta iz Sovjetskog Saveza, Gershkovich je rođen u New Yorku, a odrastao je u Princetonu, NJ. Radio je za New York Times, Moskva Times, kao i agenciju France-press, prije nego što je došao u WSJ 2022.

Gershkovich je samo jedan od američkih državljana koje drži Rusija, uključujući Paula Whelana, izvršnog direktora za korporativnu sigurnost i bivšeg marinca.

Whelan (54) služi 16 godina u kaznenoj koloniji zbog optužbi za špijunažu za koje on i SAD kažu da su lažne. SAD ga također klasificiraju kao pogrešno pritvorenog.

(The Wall Street Journal)