Sjedinjene Američke Države (SAD), zajedno s nekim arapskim zemljama, aktivno su uključene u izradu detaljnog plana za uspostavljanje države Palestine, objavili su američki mediji u četvrtak, a prenosi Anadolu.

Prema američkim i arapskim zvaničnicima na koje se poziva "The Washington Post", postoji osjećaj urgentnosti da se finalizira plan, kojim se nastoji potaknuti dugoročni mir između Izraela i Palestine.

U toku su napori da se definiše konkretan vremenski okvir za uspostavljanje države Palestine, s naznakama koje ukazuju na to da bi zvanično saopštenje moglo uslijediti u narednim sedmicama, navodi se u izvještaju.

Tvrdi se da su pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa također povezani s ovim širim planovima.

U izvještaju "The Washington Posta" se navodi da se očekuje početni period prekida vatre od šest sedmica kako bi se olakšalo objavljivanje ovih planova, prikupila podrška i pokrenuli preliminarni koraci.

Istaknuto je da su američki zvaničnici nagovijestili mogućnost priznavanja palestinske države, ističući da bi takvo priznanje moglo signalizirati novi pristup mirovnim naporima u regionu.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 28.663 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.395.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​