Gradsko vijeće Hamtramcka u državi Michigan, jedinog američkog grada s potpuno muslimanskim upravnim tijelom i gradonačelnikom, donijelo je rezoluciju o zabrani isticanja zastava LGBTQ na svim prostorima koji su gradskom vlasništvu.

Jednoglasno glasanje održano je u utorak navečer, a rezoluciju su predstavili tim gradonačelnika Amera Ghaliba i vijećnik Mohammed Hassan.

U rezoluciji se pojašnjava da vlada grada Hamtramcka ne dozvoljava da se na javnim imanjima grada vihore zastave bilo koje vjerske, etničke, rasne, političke ili seksualne grupe. Dopušteno je razvijanja samo američke zastave i zastave nacija koje predstavljaju međunarodni karakter ovog grada.

U rezoluciji se kaže da Hamtramck mora ostati neutralan, da ne smije favorizira određene grupe kao što su LGBTQ zajednice.

Protivnicima ovog prijedloga Hassan se obratio riječima: “Molim vas, nemojte nam prijetiti. Ja sam izabrani zvaničnik. Radim za ljude, za ono što većina stanovnika želi”, izvijestio je Detroit Free Press.

Gradonačelnik Hamtramcka Amer Ghalib, koji je na ovu poziciju došao 2021. godine, nakon što je kritikovao svog prethodnika zbog vihorenja LGBTQ zastave ispred gradske vijećnice, naglasio je posvećenost vijeća za jednakost svih stanovnika ovoga grada ali i neutralnosti.



Hamtramck ima historiju kontroverzi u pogledu LGBTQ prava. Još 2008. godine konzervativni kršćani i lokalna muslimanska zajednica udružili su se protiv LGBTQ zajednice u vezi s gradskom uredbom kojom se predlaže da se LGBTQ zajednica tretira kao zaštićena grupa.

Novousvojena rezolucija dovodi u pitanje planove predsjednika lokalne komisije za ljudske odnose Russa Gordona, koji je prošle godine izazvao kontroverzu zavihorivši LGBTQ zastavu uz druge nacionalne zastave na gradskoj aveniji. Mnoge zanima hoće li to ponoviti i ove godine i kakva će biti reakcija gradskih vlasti.

Hamtramck, u kojem živi približno 28.000 stanovnika, ima jedan od najvećih postotaka muslimanskog stanovništva među gradovima u SAD-u, a svih njegovih šest članova vijeća i gradonačelnik su muslimani; to je jedini grad u SAD-u koji ima sve muslimane u svom zakonodavnom tijelu.

Među stanovnicima Hamtramcka koji nisu rođeni u Sjedinjenim Američkim Državama najviše je Jemenaca (43,2 posto), Bangladešana (40,2 posto), Poljaka (4,7 posto) i Bošnjaka (4,2 posto). Skupa s potomstvom rođenim u Sjedinjenim Američkim Državama, Bošnjaka u ovom gradu živi više od dvije hiljade, i čine više od 7 posto stanovništva.