Američke Federalne rezerve (Fed) očekuju da će nedavna bankarska kriza gurnuti nacionalnu ekonomiju u "blagu recesiju" kasnije ove godine.

"S obzirom na procjenu potencijalnih ekonomskih efekata nedavnih kretanja u bankarskom sektoru, projekcija pokazuje blagu recesiju koja počinje kasnije ove godine, s oporavkom u naredne dvije godine", navodi se u izvještaju.

Projekcije Feda uslijedile nakon što su četiri američke banke iznenada propale prošlog mjeseca - Silvergate Bank, Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank i First Republic Bank.

"Regionalne banke s neuobičajeno velikim oslanjanjem na neosigurane depozite i posjede vrijednosnih papira sa značajnim nerealiziranim gubicima u odnosu na tržište doživjele su veći pad cijena akcija", naveo je Fed.

Fed je također objavio da će dosadašnja dešavanja vjerovatno dovesti do izvjesnog slabljenja uvjeta kreditiranja, jer će neke banke vjerovatno pooštriti standarde kreditiranja usljed rasta troškova finansiranja i povećane zabrinutosti za likvidnost.