Gradsko Vijeće Grada Sarajeva nedavno je usvojilo inicijativu vijećnice Stranke demokratske akcije Alme Čengić u kojoj zahtijeva od Ureda visokog predstavnika (OHR) da s ulaza na područje općine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine i Genocid u Bosni i Hercegovini. Ona se pri podnošenju ove inicijative pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona BiH kojom je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama koje su pravomoćno osuđene. Tada je izjavila da Sarajevo ima nultu stopu tolerancije za presuđene ratne zločince, a njena inicijativa usvojena je s 20 glasova njenih kolega. Ipak, žalosti, a ujedno i zabrinjava činjenica da dva zastupnika Naše stranke nisu željela dati podršku ovom prijedlogu, dok je bilo i onih koji su nastojali “sakriti” svoje prisustvo na sjednici i tako eskivirati glasanje.

Iako rođena krajem 1994. godine, što je svrstava u red onih najmlađih u politici, barem kada je riječ o Kantonu Sarajevo, Alma Čengić pokazala je da ima senzibilitet prema najdelikatnijim temama, a ujedno i hrabrost da se uhvati ukoštac s njima. Kako je kazala u razgovoru za Stav, ova je inicijativa tek početak te je dodala da građanke i građani Sarajeva u svakom trenutku mogu očekivati spremnost Kluba SDA u Gradskom vijeću Grada Sarajeva za borbu i patriotsko djelovanje. Osim o njenom nedavno usvojenom prijedlogu u vezi sa skidanjem spomen-ploče ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, u razgovoru iznosi i svoje mišljenje o ažurnosti OHR-a kada je riječ o ovakvim i sličnim inicijativama, dotiče se rada gradonačelnice Benjamine Karić i njene administracije, rada Kluba SDA i položaja žena u politici.

STAV: Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva podržana je Vaša inicijativa u kojoj zahtijevate od Ureda visokog predstavnika da naloži uklanjanje spomen-ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama. Zašto ste se odlučili na ovu inicijativu?
ČENGIĆ: Prvenstveno, želim istaći da je ova inicijativa produkt patriotske svijesti i svijesti o težini patnje koju su svi građani Sarajeva, pa i moji roditelji, proživjeli tokom četiri godine opsade. Opsade koju je uzrokovala zločinačka paravojska pod vodstvom upravo osobe čije je ime istaknuto na navedenoj ploči, koja i svojom lokacijom provocira građane Sarajeva, podsjećajući ih da na svom ulazu imaju takvu otvorenu prijetnju. Sekundarno, želim istaći i zakonsku mogućnost koja danas postoji, a koja, iako ne predstavlja motiv, pruža legitimnost i legalitet mog zahtjeva i otvara put za njegovu realizaciju.

STAV: Ko je sve bio “suzdržan” i “protiv” Vašeg prijedloga? I gdje vidite razloge da nisu bili “za”?
ČENGIĆ: Dužnost mi je da, prije svega, istaknem količinu podrške koju sam dobila za navedenu inicijativu izraženu kroz dvadeset glasova mojih kolega, koji očito imaju izraženu patriotsku svijest. Tačna je informacija da dvoje kolega iz Naše stranke nisu željeli dati podršku ovoj inicijativi iako su bili prisutni u samoj sali, ali isto tako moram istaći da su i drugi vijećnici postupkom izvlačenja kartice za glasanje na određeni način “sakrili” svoje prisustvo na sjednici i odbili da se izjasne. Motiv takvih postupaka meni lično nije poznat, ali mogu pretpostaviti da je ključnu ulogu odigrala moja stranačka pripadnost, koja, evidentno je, određenim političkim projektima predstavlja veći problem od antidržavnih politika.

STAV: Smatrate li da se Vaša inicijativa može implementirati bez otpora druge strane, tj. onih koji su postavili i koji podržavaju da ta ploča ostane tu gdje jeste?
ČENGIĆ: Borba protiv fašizma i genocidnih politika jeste generacijska borba. U skladu s tim, smatram da sama implementacija neće proći bez otpora, kao što je to, uostalom, bio slučaj i s nekim drugim spomenicima zločincima. Moram istaći da sam zaprimila i znatan broj prijetnji od osoba koje podržavaju postavljanje i opstajanje takvih spomenika. Protiv njih ću podnijeti i krivične prijave. Njihova evidentna namjera je da me zastraše ili obeshrabre, ali i ovim putem im garantujem da me neće pokolebati u istrajnosti za provođenje ove inicijative. Napominjem da je ovo samo prvi u nizu postupaka koje namjeravam pokrenuti kako bi građani Sarajeva jednom i zauvijek bili oslobođeni terora ostataka fašističke ideologije u Bosni i Hercegovini.

STAV: S obzirom na to da ne možete direktno intervenirati, apel za skidanje spomen-ploče adresirali ste na Ured visokog predstavnika. Očekujete li da će OHR reagirati?
ČENGIĆ: Dobro ste istakli da je ova inicijativa upućena u formi apela i podsjetnika OHR-u da reagira na ovakve devijacije, kao jedinoj instituciji koja može prioritetno djelovati u današnjoj delikatnoj političkoj situaciji. Mada, kako sam i ranije najavila, bez obzira na reakciju Ureda visokog predstavnika, ovo je samo jedna u nizu inicijativa koje će, vjerujem, kako je to bio slučaj i s našom heroinom nanom Fatom Orlović, rezultirati pobjedom.

STAV: Kako ocjenjujete dosadašnji rad OHR-a, s posebnim akcentom na ažurnost kada je riječ o ovakvim i sličnim inicijativama, tj. inicijativama koje se odnose na zabranu negiranja genocida i slavljenje ratnih zločinaca?
ČENGIĆ: Iskreno govoreći, nisam zadovoljna dosadašnjim “soft” pristupom OHR-a s obzirom na to da je riječ o direktnom kršenju civilizacijskih vrijednosti i tekovina antifašističke borbe. Stječe se dojam da sam Ured visokog predstavnika nije u mogućnosti provoditi propise koje donosi te se iz tog razloga nadam da će pristupiti ažurnijem rješavanju ovog problema kako bi demantirao ove dojmove i afirmirao snažan utjecaj međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Sve suprotno od toga omogućilo bi rast utjecaja protivnika države, protivnika slobodnog svijeta i načela demokratije. Zar iko može dopustiti takav pristup?!

STAV: Gradonačelnica Benjamina Karić imala je, otkako je preuzela funkcije, nekoliko ozbiljnih gafova. Prije svega prijem kontroverznog njemačkog ljevičara Tobiasa Pflügera, zatim osporavanje osvjetljavanja Vijećnice bojama turske zastave, susret s Draškom Stanivukovićem, a na kraju i populizam s prodajom službenog Pasata. Ipak, nedavno je podržala izgradnju Muzeja 505. viteške brigade, a nešto ranije podržan je i njen prijedlog u vezi s izgradnjom spomenika na Kazanima. Kako ocjenjujete njen dosadašnji rad i rad njene administracije?
ČENGIĆ: Iako vjerujem da svaka osoba može pogriješiti, smatram da selekcija saradnika može znatno umanjiti mogućnost pogreške. Sami ste naveli nekoliko kritičnih momenata u ovom periodu koji su, vjerujem, produkt lošeg savjetovanja, pritiska koalicionih partnera, ali suštinski prevelike doze očekivanja kroz kreiranje vještačkog osjećaja euforije u narodu, što može dovesti do gubitka osjećaja za realnost. Politička partnerstva, posebno kada je riječ o kontroverznim ili radikalnim političarima, i podrška drugim državama delikatna je stvar o kojoj se mora voditi dosta računa. Da ne govorim da je neophodno prijateljima, a ne neprijateljima naše države pokazati poštovanje. Nažalost, takvo promišljanje i takva opreznost su izostali. Vjerujem da je gradonačelnica Benjamina Karić naučila lekciju te da će kroz konstruktivnu kritiku Kluba SDA u budućnosti djelovati mnogo bolje, što indikativno pokazuje i podrška inicijativi šefa Kluba SDA Vedada Deljkovića za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade.

STAV: Iako je SDA opozicija u Gradskom vijeću, očigledno je da konstruktivno djelujete. Tačnije, do sada ste imali inicijative koje je naprosto bilo nemoguće odbaciti. Kako s Vaše tačke gledišta izgleda trenutno stanje u vijećničkim klupama?
ČENGIĆ: Moje inicijative, kako na općinskom, tako i na gradskom nivou, uglavnom su vezane za poboljšanje položaja mladih u našem društvu, što kroz omogućavanje stjecanja radnog iskustva ili omogućavanje direktne komunikacije kroz tematske sjednice na ovim nivoima, što kroz strateško planiranje izbornog programa Asocijacije mladih SDA pod vodstvom predsjednika Harisa Šabanovića. Moja kontinuirana komunikacija s građanima omogućava objektivno sagledavanje situacije i u skladu s tim podnosim inicijative koje je, kako kažete i sami, nemoguće odbaciti. Kada je riječ o stanju u vijećničkim klupama, evidentan je nedostatak plana i programa rada većine, naravno, osim kada je riječ o kadrovskim planovima, što je pokazao i pokušaj smjene kolegice vijećnice iz reda hrvatskog naroda iz Komisije za izbor i imenovanja. Nažalost, u nastojanju da prikriju upravo takav trend, često pribjegavaju nedemokratskim metodama ušutkivanja kroz zloupotrebu poslovnika, po uzoru na rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajevo. Najbolji primjer navedenog jeste omogućavanje nedozvoljenih replika i opstruiranje televizijskog prijenosa tokom mojih pitanja o legalnosti prodaje vozila iz Gradske uprave. Kao i svaki sličan postupak stranaka koje vode procese u Sarajevu, i ovaj je doživio svoj fijasko jer istinu nije moguće sakriti od naroda.

STAV: Iako ste veoma mladi, već ste dugo aktivni u politici. Kako je tekao razvoj Vaše političke karijere i zašto baš SDA?
ČENGIĆ: Još kao mladu aktivistkinju u srednjoj školi privukla me je patriotska ideja SDA sadržana u mislima našeg prvog predsjednika Alije Izetbegovića i njen historijski doprinos organizaciji otpora i odbrane Bosne i Hercegovine. Nakon što sam stekla status apsolventa na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i time zaokružila svoje inicijalno obrazovanje, osjetila sam se spremnom aktivno uključiti u političke tokove svoje lokalne zajednice. Moje kvalitete su prepoznali starije kolege iz mjesnog odbora, nakon čega sam dobila priliku da predstavljam svoj mjesni odbor na listi SDA za lokalne izbore 2016. godine, gdje sam tada, kao najmlađa kandidatkinja u Kantonu Sarajevo, izborila svoje mjesto u Općinskom vijeću. A kasnije, nakon stjecanja statusa magistra biologije-genetike, i u općinskoj organizaciji SDA Novo Sarajevo. U skladu s navedenim, mogu sa sigurnošću tvrditi da su rad, zalaganje i obrazovanje najvažniji kriteriji za napredovanje unutar SDA, uz poštivanje hijerarhije i organizacione strukture.

STAV: Kakav je položaj žena, posebno mladih žena u stranačkim strukturama? Koliko mlade žene mogu doprinijeti politici?
ČENGIĆ: Žene su temelj porodice i pokretačka snaga našeg društva, ali često u svom političkom pozicioniranju nailaze na poteškoće koje su vidljive primarno kroz šovinizam muških kolega iz drugih stranaka, što uz standardnu težinu političke borbe često bude nepremostiva prepreka u njihovom napretku. Predsjednik Bakir Izetbegović upravo je to prepoznao i omogućio otvaranje unutarstranačke kvote za sve mlade žene poput mene, kolegice Adise Kokić-Hinović, kolegice Amre Hasagić, ali i svih drugih mladih aktivistica i izabranih zvaničnica. Naravno, dodatnu motivaciju nam je pružila i predsjednica Asocijacije žena SDA BiH Kenela Zuko, koja je kroz razne seminare i edukacije direktno pojačala našu kompetitivnost u političkoj areni. Dovoljan dokaz navedenog jeste i činjenica da sam jedina mlada žena u Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo, kao i da sam uspjela povećati broj glasova u odnosu na prošli izborni ciklus.

STAV: Na šta ćete se Vaše kolege iz Kluba SDA i Vi najviše usredotočiti u periodu pred nama? Možemo li od Vas očekivati slične inicijative ovoj posljednjoj?
ČENGIĆ: Građanke i građani Sarajeva u svakom trenutku mogu očekivati našu spremnost za borbu i patriotsko djelovanje u cilju očuvanja naše domovine, a najbolji dokaz tome jeste naše aktivno djelovanje kao najmlađeg kluba u Gradskom vijeću Grada Sarajeva. Fokus našeg rada bit će, naravno, provođenje izbornog programa SDA BiH u cilju jačanja mladih, obrazovanja, privrede, ali i sveukupnog boljitka našeg društva. Također, djelovat ćemo i kao konstruktivan faktor u kritici svega onoga što procijenimo štetnim, ali i kao jasan glas pohvale svima onima koji doprinose jačanju našeg društva i domovine, što smo i pokazali kroz moju inicijativu za nagrađivanje naših vrijednih studentica za ostvareni rezultat iz domena prava te certificiranje gradskih institucija za pružanje prijeko potrebnog stručnog usavršavanja kroz volontiranje.