Društvo | 25.09.2022.

Španija

Alhambra - remek-djelo srednjovjekovnog inženjerstva

Palata Alhambra u Španiji, jedno od najvažnijih djela islamske arhitekture izgrađene znanjem i umjetnošću andaluzijske civilizacije, svake godine privlači pažnju miliona turista iz svih dijelova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

REDAKCIJA

Alhambra, koja je na listi UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine, jedna je od glavnih turističkih atrakcija Španije, pokazujući najpoznatiju i najvažniju građevinu islamske arhitekture.

Palata, na jugoistočnoj granici grada Granade, je remek-djelo srednjovjekovnog inženjerstva, a bila je i nadahnuće za mnoge priče i pjesme.

Citadela na vrhu brda koju je sredinom 13. stoljeća počela graditi dinastija Nasrid - posljednji muslimani koji su vladali u Španiji - u autonomnoj Andaluzijskoj regiji, pretvorila se u veličanstvenu građevinu izgrađenu na 142 hiljade kvadratnih metara.

Poznata kao jedno od svjetskih čuda, palata Alhambra, otvara vidike svojim posjetiteljima, koji je opisuju kao palatu iz bajke, budući da je svaki detalj na njoj pažljivo usklađen te sadrži mnoštvo motiva rukotvorina, posebno kamena i stolarije, mozaika i pločica.

Iako je dugi niz godina prepuštena svojoj sudbini, palata, koja je sačuvala svoju jedinstvenu eleganciju koju čine originalni motivi andaluzijske kulture, već oko osam stoljeća spada među najznačajnije blago islamske arhitekture. Bila je i najveći politički i aristokratski centar muslimanskog Zapada.

Od ostalih srednjovjekovnih palata izdvaja se po svom sofisticiranom planiranju, složenim dekorativnim programima i brojnim očaravajućim vrtovima i fontanama.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Propalestinski protesti na univerzitetima u SAD-u traju uprkos policijskim intervencijama i hapšenjima

ZLOČIN NA DANAŠNJI DAN: Guernica, kraj i početak demokratije

Strava i užas: Zvaničnici Gaze sumnjaju u krađu organa iz tijela pronađenih u masovnim grobnicama

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije