U znak otpora pozivima Zapada da bira između Moskve i Zapada, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi kako se bratski odnosi njegove zemlje s Rusijom ne mogu uništiti, a da Beograd nikada neće podleći pritisku, kazao je to nakon sastanka s Turkom Daudovim, savjetnikom čečenskog vođe Ramzana Kadirova.

Vučić se u Beogradu susreo s Daudovim, čak se i fotografirao u tradicionalnoj čečenskoj nošnji koju je dobio na poklon. “Za nas je ruski narod naš bratski narod, što je višestoljetna historija više puta dokazala. Dakle, rusko-srpski odnosi se ne mogu uništavati ni pod kakvim pritiscima”, rekao je Vučić.

Vučić ovo izjavljuje samo dan nakon što je glavni diplomata EU Josep Borrell kazao da je Bruxelles “vrlo zabrinut zbog situacije na zapadnom Balkanu”, dodajući da “nepotrebne i kontraproduktivne napetosti” između Kosova i Srbije “dosežu vrlo, vrlo opasan nivo”, upozoravajući: “Nesretno smo na rubu još jedne krize.”

Daudov je nakon sastanka s Vučićem rekao da je trenutna situacija u svijetu teška, ali da Rusija čvrsto stoji u odbrani duhovnih, tradicionalnih i porodičnih vrijednosti te je odbacila stranu ideologiju koju postavlja Zapad. No, uprkos svim teškoćama i iznimnom pritisku Evrope, vodstvo i narod Srbije ne samo da se nisu protivili nego su i podržali Rusku Federaciju, rekao je Daudov.

Srbija se suočila s oštrim kritikama zbog odbijanja da se uskladi sa sankcijama i vanjskom politikom EU-a te zbog održavanja snažnih, prijateljskih veza s Moskvom. Na demonstracijama u Srbiji često su istaknuti transparenti s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske zastave. Veze Beograda s Moskvom i dalje nerviraju Zapad. Srbija je kandidat za ulazak u EU još od 2012, ali se njezini izgledi smatraju nikakvim bez normalizacije odnosa s Kosovom, koje Beograd odbija priznati kao nezavisnu državu.