Govoreći o srpskom postavljanju barikada, Kurti kaže da oni imaju tradiciju u tome. Isto tako je bilo, kako kaže Kurti, početkom 90-tih godina u Hrvatskoj i BiH. Međutim, kosovski premijer smatra da Srbi na taj način pokazuju nemoć.

- Imaju tradiciju i za barikade, ali imaju za barikade koje su sada u sendviču. S jedne strane barikade su te koje su izraz toga da nisu u mogućnosti da prave civilni pokret. S druge strane, one su također nemoć u smislu da ne znaju ništa drugo. Nisu kreativni. Ne znaju ništa drugo nego da ponavljaju greške iz devedesetih kada su napravili barikade po Bosni, po Hrvatskoj. Znači, na neki način, oni znaju samo da ponavljaju sebe. Ali ako ponavljaš sebe, onda pripremaš neuspjeh. Mislim da će oni doživjeti neuspjeh, rekao je Kurti.

Ističe kako nema sumnje da su barikade postavljanje po direktivi političkog vrha Srbije.

- I političke direktive i finansije dolaze im iz Srbije. Znate, to je isto kao kada su govorili da Srbija nije ratovala u Sloveniji, nije ratovala u Hrvatskoj, nije ratovala u Bosni i Hercegovini. Samo na Kosovu nisu mogli da kažu da nisu ratovali. Naravno da je sve vrijeme to bila srpska vojska i ja sam ubijeđen da ovakav narativ neće izdržati. Ali mi dajemo malo više vremena KFOR-u. To su tražili od nas. Mi imamo snagu. Imamo moć da uklonimo onih jedanaest barikada koje su postavljene prije dvije sedmice. Ali KFOR insistira da im damo još malo vremena, poručio je on.

Zbog uhićenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Sjeveru Kosova, tamošnji Srbi su postavili novu barikadu u Bošnjačkoj Mahali na svega 50-ak metara od punkta kosovske policije čime je onemogućen prelazak vozilima iz sjevernog u južni dio grada.

Zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade u stanju pune pripravnosti su i sve postrojbe Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova od ponedjeljka navečer.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, sinoć je zapovjedio da Vojska Srbije bude u najvišem stanju pripravnosti, do razine upotrebe oružane sile, objavio je vicepremijer i ministar obrane Miloš Vučević.

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je "shodno zapovijedi predsjednika Republike" naložio "podizanje pune borbene pripravnosti svih postrojbi MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade", te da se "odmah stave pod komandu načelnika Glavnog stožera i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom“.