Izraelska vojska saopćila je u utorak da je 21 vojnik ubijen u pojasu Gaze u jednom od najsmrtonosnijih napada za izraelske snage u troipomjesečnom ratu. Naime, vojnici su pripremali eksploziv za rušenje dviju zgrada u središtu Gaze u ponedjeljak 22. januara, kada je Hamas ispalio RPG na Merkava tenk u njihovoj blizini. Detonacija je aktivirala eksploziv, zbog čega su se zgrade srušile na vojnike koji su se nalazili u njima.

Dakle, Hamas je jednim projektilom uništio tenk, za koji se govorilo da je neuništiv, raznio dvije zgrade i ubio 21 vojnika. Kakvu to oni vojnu tehnologiju koriste? Prije nego što kažemo nešto o palestinskom “ubici tenkova”, podsjetimo se na to protiv kakvih se tenkova bore Palestinci.

Tokom proteklih sedamdeset godina Tel Aviv je uspostavio metode i taktike svog brzog rata temeljene na paru avion-tenk. U prvim desetljećima svoga postojanja ovaj je režim razradio učinkovitu vojnu doktrinu protiv arapskih vojski. U međuvremenu se pojavilo ime generala Yisraela Tala. Tal je bio jedan od Jevreja koji su se dobrovoljno prijavili u britansku vojsku u Jevrejski bataljon u Italiji tokom Drugog svjetskog rata prije nego što se pridružio ozloglašenoj cionističkoj terorističkoj organizaciji Haganah 1946. godine, a zatim izraelskoj okupacijskoj vojsci nakon 1948.

Tal je iz svog iskustva u bitkama shvatio da će tenkovi odigrati ključnu ulogu u borbama s arapskim vojskama, a njegova je vizija doista i ostvarena u ratu 1967. godine, u kojem su tenkovi odigrali presudnu ulogu i doveli do najgoreg arapskog vojnog poraza u 20. stoljeću.

Krajem 1970-ih iz Talovih planova rođen je tenk Merkava, koji se počeo koristiti od 1979. godine. Nakon uspjeha ovog tenka u ratu za vojnu okupaciju Libana 1982. godine, Merkava je postala dragulj izraelske vojske iz koje su se stalno proizvodile nove generacije. Od tada su izraelski mediji te vojni i politički dužnosnici promovirali Merkavu kao nepobjedivo oružje koje omogućuje kopnenu borbenu nadmoć.

NEPOBJEDIVI TENK NIJE NEPOBJEDIV

Najnaprednije verzije Merkave jesu četvrta i peta generacija sa snažnim motorima koji osiguravaju veću agilnost tenkova i povećaju njihovu snagu s 900 konjskih snaga na 1.200. Prema veb-stranici Military Factory, Merkava 4 ima glavni top od 120 mm i mitraljez od 12,7 mm, jači čelični oklop od prethodnih verzija i napredni digitalni sistem upravljanja paljbom.

Peta generacija, najnaprednija verzija tenkova Merkava, zove se Barak. Barak ima elektroničke sisteme koje je razvilo nekoliko izraelskih odbrambenih kompanija, uključujući Albit Systems, Rafael, podružnicu Israel Aerospace Industries Elta. Američki časopis National Interest je 2021. godine napisao da je izraelski tenk opremljen “reaktivnim oklopom”, zaštitom čiji udarni val može spriječiti projektil da dopre do tijela tenka.

Ali ova tehnologija, čini se, ne daje željene rezultate. Sukobi koji su počeli između pokreta otpora i okupacijske vojske 7. oktobra 2023. godine pokazuju da je Merkava, kao i 2006. godine, očito ranjiva na projektile, mine i bespilotne letjelice.

Tokom tekućeg rata, brigade Qassama dale su svojim borcima upute za gađanje izraelskih tenkova uglavnom fokusirajući se na sisteme Trophy instalirane na tim tenkovima. Trophy Active Protection Systems (TAPS) predstavlja skupinu malih radara i lansera projektila koji automatski identificiraju i presreću svaku raketu koja ide prema tenku. No, taktika Hamasovih boraca pokazuje da lansiranje posebne rakete s vrlo male udaljenosti neutralizira ovaj sistem zaštite.

Oružje koje Hamas koristi za napad na najmodernije izraelske tenkove domaći je proizvod. Al-Yassin 105 ručno je izrađena protutenkovska raketa koju je razvila brigada Qassem u tajnim radionicama u Gazi. Ovo izuzetno efikasno oružje predstavljeno je prvi put prošle godine i korišteno je 7. oktobra u operaciji Al-Aqsa Floods. Riječ je zapravo o poboljšanoj verziji ruskih raketa Tandem.

O efikasnosti ovog oružja na terenu teško je govoriti kroz prizmu statistike o uništenim izraelskim oklopnim vozilima zbog velike izraelske medijske cenzure o žrtvama i o šteti na oklopnoj tehnici. Jedini su izvor izjave pripadnika grupa otpora koje svakodnevno izvještavaju o broju uspješno uništenih tenkova. Tako je glasnogovornik brigade Qassem Abu Ubaida izvijestio u novembru da su od početka kopnene ofanzive borci otpora uništili ukupno 160 izraelskih tenkova i drugih oklopnih vozila. Do danas je to nekoliko stotina uništenih oklopnih vozila, međutim, ove podatke treba uzeti s rezervom jer o tome nema nezavisnih potvrda.

Protutenkovsku raketu Yasin 105, izvorno ruskog porijekla, modificirali su Hamasovi inžinjeri tokom godina kako bi mogla uništiti taj vrlo hvaljeni i strahoviti izraelski tenk Merkava. Nazvana je po šeiku Ahmedu Yasinu, osnivaču Hamasa.

Brigade Izz ad-Din al-Qassam, vojno krilo pokreta Hamas u pojasu Gaze, ranije su koristile rusku raketu Tandem 85, koju je Hamas prvi upotrijebio u bitci Al-Furqan u januaru 2009. Prvobitno je korištena za gađanje izraelskog oklopnog transportera istočno od grada Jabalia u sjevernoj Gazi i pokazala se efikasnom. U bitci Al-Asif Al-Ma’kul 2014. godine pripadnici grupa otpora koristili su također rusku verziju rakete Tandem 85, koja je dokazala svoju efikasnost uništivši devet izraelskih tenkova.

U februaru 2017. godine brigade Qassam objavile su da su razvile lokalno proizvedenu verziju rakete Tandem 85, nazvavši je Yasin 105. Tvrdili su da su napravili poboljšanja koja su povećala njenu tačnost i efikasnost protiv tenkova i oklopnih vozila općenito.

Nakon početka kopnene invazije vojske izraelskog režima i eskalacije borbi u gradu Gazi, objavljene su snimke uništenja i oštećenja tenkova Merkava i drugih oklopnih vozila. Palestinski borci otpora krenuli su u susret invazijskim tenkovima koristeći vlastite protutenkovske granate Al-Yassin 105, pokazujući hrabrost i pravilnu taktiku, kada su iz neposredne blizine lovili izraelske Merkave.

Prije bitke za Gazu izraelska vojska je eksplozivne naprave i bombe smatrala glavnom preprekom i problemom u operacijama u pojasu Gaze, no novo iznenađenje palestinskih boraca i opsežna upotreba protutenkovskih raketa zatekla je izraelsku vojsku nespremnu.

DVIJE VERZIJE RAKETE

Al-Yasin 105 jeste tip dvostepene protutenkovske rakete za upotrebu na RPG7 oružju i napravljen je na temelju uzorka dvostepenog RPG-7VR prijenosnog, višekratnog, nevođenog ručnog protutenkovskog bacača granata na raketni pogon. U videu koji su objavile brigade Izz ad-Din Al-Qassam, prikazana je konstrukcija i specifikacije ove rakete. Na temelju objavljenog videa čini se da je znanje o izradi ove dvostepene rakete prenijeto u pojas Gaze, nakon čega su palestinski borci postali samostalni u njezinoj izradi.

Dvostepena raketa Al-Yasin 105 dizajnirana je za svladavanje eksplozivnog reaktivnog oklopa (ERA) i kompozitnog oklopa instaliranog na Merkavi. U prvom stepenu raketa probija reaktivni oklop i neutralizira njegov učinak, a u drugom stepenu drugi dio rakete pogađa glavno tijelo tenka.

Raketa Al-Yasin 105 ima dvostepenu HEAT (High Explosive Anti-Tank) bojevu glava dizajniranu za korištenje na oružju RPG7. Sastoji se od 64 mm prekursorske bojeve glave za probijanje reaktivnog oklopa i kompozitnog oklopa, nakon koje slijedi glavna bojeva glava od 105 mm za probijanje glavnog oklopa tenka. Ta sekundarna bojeva glava ima sposobnost proboja od 600 mm valjanog homogenog čelika ili 750 mm bez reaktivnog oklopa.

Efikasni domet rakete jeste do 500 metara, s brzinom od približno 300 metara u sekundi, a najbolji rezultati postižu se na udaljenosti do 150 metara od cilja.

Raketa Al-Yasin 105 dokazano uspješno probija kompozitni oklop izraelskog tenka Merkava. To pokazuje da je sistem aktivne zaštite Trophy instaliran na tenku ipak ograničeno efikasan. Prema dokazima s terena, izravan pogodak onesposobit će tenk, a pogoci s boka potencijalno će uništiti kupolu tenka, što može ili potpuno izbaciti tenk iz upotrebe ili znatno povećati vrijeme njegovog popravka.

Raketa Al-Yasin 105 ima i svoju inačicu koja se zove TBG. TBG je kratica za Thermobaric Anti-Bunker. U ovoj vrsti rakete, kao drugostepeno oružje, umjesto prekursorske, koristi se termobarička bojeva glava. Važna stvar kod ove verzije rakete jeste to da zbog upotrebe prekursorske bojeve glave u prvom stepenu ova raketa može probiti beton i zemlju bunkera, a potom termobarička bojeva glava u drugom stepenu može imati izuzetno velik utjecaj na nanošenje gubitaka neprijatelju.

Raketa Al-Yasin 105 ponovno je razbila mit o nepobjedivosti tenkova Merkava te pokazala da ima dovoljno snage da se nosi s oklopom izraelskog režima.