Grad Mostar, sa gradonačelnikom Mariom Kordićem (HDZ) na čelu, saopćio je kako je postavljanje table na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta  u Mostaru, na kojoj se najavljuju radovi na izgradnji interekulturalnog centra, klasičan primjer provokacije te da takav obrazac ponašanja zavrjeđuje osudu.

''Ovakav oblik djelovanja je klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji jer na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za  gradnju objekta čiji naziv je vidljiv na protupravno postavljenoj tabli. Grad Mostar će dalje poduzeti pravne korake kako bi se ova tabla uklonila s predmetnog mjesta'', navodi se u saopćenju.

Iz Grada Mostara ističu kako ovakav obrazac ponašanja zavrjeđuje osudu i pitanje kome je u interesu na ovaj način izazivati incidente i podizati tenzije u Mostaru.

Podsjetimo, nešto ranije je Skupština Medžisa IZ Mostar objavila da će se na tom mjestu, poznatom kao Lakišića harem, graditi Interkulturalni centar “Mevlana” kao neka vrsta kompromisnog rješenja. Naime, Lakišića harem je vakufska imovina koji je uzurpiran još od vremena austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini, a sadašnje vlasti u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu koje predvode Hrvati bespravno su započele izgradnju nove Hrvatskog narodnog kazališta na otetoj imovini Lakišića harema.

Nedavno je na protestima ovim povodom u Mostaru ocijenjeno kako cijela ova situacija predstavlja svojevrstan žig poniženja, diskriminacije i svojevrsnog aparthejda.

Nikada nijedan Bošnjak nije dao saglasnost da na Lakišića haremu bude izgrađena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i drugih nacionalnih institucija istoga predznaka.