Abu Zubaydah je kreirao seriju od 40 crteža koji prikazuju torturu koju je pretrpio na brojnim mračnim lokacijama CIA-e između 2002. i 2006. u Guantanamo Bayu. U nedostatku potpunog službenog izvještaja o programu mučenja, koji su CIA i FBI godinama držali u strogoj tajnosti, crteži daju jedinstven i zapanjujuće uvid u jeziv period američke historije.

Crteži, koje je Zubaydah opisao vlastitim riječima, prikazuju jezive činove nasilja, seksualnog i vjerskog poniženja i dugotrajnog psihološkog terora počinjenog nad njim i drugim zatočenicima. Skicirani su po sjećanju u njegovoj ćeliji u Gvantanamu i poslani jednom od njegovih advokata, profesoru Marku Denbeauxu.

Zajedno sa svojim studentima u Centru za politiku i istraživanje na pravnom fakultetu Univerziteta Seton Hall, Denbeaux je sastavio crteže Abu Zubaydaha i riječi u novi izvještaj. Guardian po prvi put objavljuje izvještaj “Američki mučitelji: FBI i CIA zloupotrebe na mračnim mjestima i Gvantanamu”, zajedno sa nizom nikad prije viđenih crteža.

Abu Zubaydah je bio prva osoba koja je mučena, nakon što je to odobreno od strane Ministarstva pravde na osnovu činjenica za koje je CIA znala da su lažne.

Novi izvještaj dolazi u kritičnom trenutku za Zubaydaha, koji se nalazi u Gvantanamu pod kafkijanskim uslovima. Poznat je kao “vječiti zatvorenik”, jer nije optužen za zločin niti mu je ponuđena bilo kakva šansa za puštanje na slobodu.

Prošle sedmice je tijelo UN-a zatražilo da se odmah oslobodi, utvrdivši da bi njegovo zadržavanje u pritvoru moglo biti zločin protiv čovječnosti. Međunarodna pravna zastupnica pritvorenika, Helen Duffy, rekla je da se presuda radne grupe UN-a o proizvoljnom pritvoru podudara sa Zubaydahovim vizuelnim prikazom njegovog mučenja.

„Crteži su moćan prikaz onoga što mu se dogodilo i izvanredni su s obzirom na to da nije mogao direktno komunicirati sa vanjskim svijetom“, rekla je ona.

Denbeaux je dodao da je kombinacija intervencije UN-a i novih crteža pružila tračak nade da će Abu Zubaydahov pravni problem biti riješen.

Abu Zubaydahovi crteži pružaju jedinstven vizuelni zapis o upotrebi mučenja od strane američke vlade nakon 11. septembra. CIA je snimila video snimke Zubaydahovog mučenja, ali ih je potom uništila kršeći sudski nalog, dok izvještaj o mučenju od 6.700 stranica koji je izradio obavještajni odbor Senata ostaje tajna skoro deceniju nakon što je završen.

Iako potpuni izvještaj Senata nikada nije objavljen javnosti, njegov zaključak je poznat: da zlostavljanje Abu Zubaydaha i drugih zatočenika nije uspjelo izmamiti nikakve nove obavještajne podatke. Drugim riječima, mučenje ne djeluje.

Abu Zubaydah (52) uhvaćen je u Pakistanu u martu 2002. i prebačen na nekoliko mračnih lokacija CIA-e u Poljskoj, Litvaniji i drugdje. Bio je prva žrtva onoga što je postalo široko rasprostranjena upotreba mučenja od strane SAD-a protiv osumnjičenih za terorizam.

Prebačen je u Gvantanamo 2006. godine, gdje je od tada zadržan.

Sjedinjene Američke Države su prvobitno tvrdile da je on glavni operativac al-Qaide, ali su bili prisiljeni priznati da čak nije ni član terorističke grupe. “Svi se slažu, mučili su pogrešnog momka; oni su ipak krenuli naprijed kako bi mogli dobiti dozvolu da muče druge ljude”, rekao je Denbeaux.

Zubaydahini prikazi su toliko precizno prikazani da je tim Seton Halla “prikrio” lica agenata CIA-e i FBI-a kako bi zaštitio njihov identitet. Oni otkrivaju u kojoj mjeri je američka vlada prekršila međunarodne zakone, pa čak i vlastite smjernice o onome što je eufemistički nazvala "pojačanim tehnikama ispitivanja".

Među slikama koje Guardian objavljuje po prvi put je jedna na kojoj se vide maskirani agenti koji fizički prijete Abu Zubaydahu analnim silovanjem. Zatočenik takođe rekonstruiše izuzetno nasilnu tehniku ​​koja je korišćena protiv njega, poznatu kao "zidanje".

Na drugoj slici, Zubaydah crta sebe okovanog nag ispred žene koja ga je ispitivala. Sljedeći crtež prikazuje stražare koji prijete da će oskrnaviti Kur'an – tehnike koje ministarstvo pravde nikada nije zvanično odobrilo.

“Seksualni napad nikada nije odobren, golotinja nikada nije odobrena, poniženje zbog prisutnosti žena nikada nije odobreno, niti je neko podvrgavao dugotrajnoj torturi do iznemoglosti ili još gore”, rekao je Denbeaux. U svom izvještaju, Zubaydah dugotrajno korištenje višestrukih tehnika mučenja naziva „Vrtlogom“.

Zubaydah je 83 puta bio podvrgnut simuliranom utapanju, odnosno vodenom kovčegu. Zatočenik bilježi različite varijacije tehnike, uključujući i onu u kojoj je stavljen u kutiju veličine lijesa koja mu je tada do nosa bila napunjena vodom.

Ostao je “prestravljen da će se utapati cijeli dan”, piše.Također navodi i tehniku u kojoj bi zatočenik bio stavljen u kovčeg i ostavljen tako dugo vremena da vrši nuždu te da se izlučevine slijevaju po njemu.

Abu Zubaydahove napomene, koje su vrlo malo uređivane radi dužine i jasnoće, opisuju zlostavljanja koja je Zubaydah lično pretrpio kao prva žrtva američkog programa mučenja. Ali Denbeaux je rekao da je njegov klijent napravio materijal kako bi istaknuo ne samo svoju vlastitu patnju već i patnju mnogih drugih koji su bili podvrgnuti istim tehnikama.


Prema sažetku izvještaja Senata iz 2014. godine, najmanje 119 osoba je žrtvovano u okviru programa.

Izvor: The Guardian