21.45  Rusija je danas pojačala svoje operacije na istoku Ukrajine snažnim ofanzivama u gradovima Severodonjeck ili Lisichansk, kako bi postigla potpunu kontrolu nad pokrajinom Lugansk u, kako ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitro Kuleba tvrdi, "najvećoj kopnenoj ofanzivi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata".

Rusija potvrđuje da su napadi usmjereni na ukrajinska skladišta oružja i da će ruske trupe postići, bez preciziranja rokova, "sve ciljeve koje je postavio predsjednik Vladimir Putin".

Kijev, naprotiv, kaže da su u napadima uništene kuće i škole te pogođene rafinerije i hemijska postrojenja. U međuvremenu, Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, oštro je optužila Rusiju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, kazavši da Putinov režim da ugrožava globalnu sigurnost hrane. "Danas ruska artiljerija namjerno granatira skladišta žitarica, a njezini ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove", rekao je.

Ukrajina je objavila da je više od 667 djece bilo žrtvama oružane agresije velikih razmjera u zemlji od strane Rusije, od kojih je 234 umrlo, a 433 je ranjeno. U priopćenju se navodi da brojke nisu konačne, "jer se informacije prikupljaju s mjesta gdje su još uvijek aktivna neprijateljstva". Granatiranjem i napadima na ukrajinske gradove i mjesta od strane ruskih oružanih snaga oštećeno je 1848 obrazovnih ustanova, od kojih su 173 potpuno uništene.

Vijeće Evropske unije dalo je zeleno svjetlo za još 500 miliona eura za finansiranje oružja za Ukrajinu, za odbranu od Rusije, čime je pomoć dodijeljena u tu svrhu kroz Evropski fond za podršku narasla na dvije milijarde eura.

17.40 Savjetnik gradonačelnika Mariupola, grada koji je pod kontrolom ruskih vojnika nakon odlaska posljednjih branitelja čeličane Azovstal, izvijestio je danas o otkriću gotovo 200 tijela u stanju raspadanja ispod ruševina u jednom od podruma tog grada.

"Tokom čišćenja višekatnice (...) u podrumu je ispod ruševina pronađeno oko 200 tijela s visokom stepenom raspadanja", napisao je Petro Andryushchenko u poruci na Telegramu.

12.15 Ukrajinski predsjednik Volodímir Zelenski izjavio je u govoru na Ekonomskom forumu u Davosu da će se sastati samo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i tražit će od njega samo jedno: "Zaustavite rat".

“Bez njega [Putina] se ne donose nikakve odluke”, objasnio je, “a ako govorimo o odluci o okončanju rata, ta odluka neće biti donesena bez sastanka s predsjednikom Ruske Federacije. Shvatit će da nakon svega što su napravili nema velike želje za sastancima, a manje s posrednicima.” Zelenski je upozorio da će "sljedećih nekoliko sedmica rata biti teško", zbog ruskog pokušaja da osigura kontrolu nad Donbasom.

Rusija pojačava opsadu Severodonjecka i drugih gradova na istoku Ukrajine kako bi postigla potpunu kontrolu nad pokrajinom Lugansk, koja zajedno s Donjeckom čini regiju Donbas. To navodi britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obavještajnom izvještaju, u kojem se navodi da ruske trupe, kako bi ostvarile tu kontrolu, intenziviraju operacije u Donbasu. UN je, sa svoje strane, zabrinut zbog "žestokih" borbi prijavljenih u istočnoj Ukrajini, u Lugansku, Donjecku i Harkovu.

Zatvoreni ruski opozicijski čelnik Aleksej Navalni nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina "zlim luđakom" s nuklearnim oružjem i pravom veta u Vijeću sigurnosti UN-a. U članku u časopisu Time objavljenom u ponedjeljak, on zamjera svjetskim čelnicima da su godinama "licemjerno" koristili rusku naftu i plin, dok je Putinov stisak vlasti bio "sve jači".

Rusija je u ponedjeljak bombardirala 38 gradova u ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk, piše The Kyiv Independent. U napadu je poginulo sedam civila, a šest ih je ozlijeđeno. Osim toga, oštećena su 63 objekta, uključujući dječji vrtić, banku i 53 stambene jedinice.

06. 30 Tri su mjeseca od početka ruske agresije na Ukrajinu. Ovo su prve vijesti ovog utorka, 24. maja.

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova najavila je da će pravosudni system te zemlje početi sudske process za još 48 ruskih vojnika optuženih za ratne zločine, nakon što je sud prvog ruskog vojnika kojem se sudilo za iste zločine, Vadima Shishimarina, osudio na doživotni zatvor.

Sud je tvrdio da je 21-godišnji vojnik pucao u nenaoružanog civila i da je to učinio namjerno. Venediktova je uvjeravala da vlasti sumnjaju na "ukupno 49 osoba" koje procesuiraju za ratne zločine.

Gradonačelnik grada Harkova (sjeveroistok) Igor Terejov najavio je da će se metro ponovno otvoriti ovog utorka, nakon što je mjesecima služio kao utočište građanima iako  dalje traju napadi na ovu pokrajinu.

Multinacionalni lanac Starbucks najavio je da će napustiti rusko tržište nakon gotovo 15 godina. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky pozvao je na primjenu dodatnih sankcija Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da se rusko gospodarstvo "dostojanstveno opire udaru sankcija", unatoč činjenici da njegova centralna banka ove godine procjenjuje inflaciju od 23 posto i upozorava da će najgore tek doći.