Nakon skoro 20 godina borbe sa administracijom i prikupljanja finansijskih sredstava, danas je u Tuzli svečano otvoren prvi Centar za autizam u Bosni i Hercegovini, koji će djeci, osobama iz autističnog spektra i njihovim porodicama mnogo olakšati i popraviti kvalitetu života.

˝Svi smo mnogo uzbuđeni, a posebno jer Centar nosi naziv po rahmetli Mehi Sadikoviću koji je inicirao otvaranje ove ustanove i bio je glavni čovjek za gradnju centra. Nažalost, on nije doživio da prisustvuje otvaranju i da vidi sve ovo. Ovaj je Centar nešto ogromno za mene i moju porodicu˝, izjavila je Edina Šabanović, majka Ajdina Mehića koji je osoba sa autizmom.

U Centru za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla je zaposleno 17 stručnih osoba koje će osobama s autizmom pružati nekoliko vidova pomoći i njege. Trenutni kapacitet je 14 korisnika, za koje je predviđen poludnevni i cjelodnevni boravak.

Potreba za ovakvim centrom je velika i javljaju se osobe iz cijele Bosne i Hercegovine, no kapaciteti su ograničeni.

˝Svakodnevno dobijamo pozive za smještaj iz različitih kantona. Velika je potreba za ranu intervenciju, ali i za školski uzrast i smještaj odraslih. Mi ćemo biti primjer kako treba centre graditi u svim dijelovima naše domovine˝, kazala je Emina Altumbabić, direktorica Centra.

Od početka izgradnje, promijenilo se nekoliko kantonalnih vlada, a premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić ističe da su sve one dijelom bile zaslužne za konačno otvaranje Centra.

˝Moram istaknuti da su roditelji ove djece najzaslužniji, oni su se od samog početka borili za centar koji danas otvaramo. Ovo je prva i jedina ustanova ovog tipa u Bosni i Hercegovini i mi smo zbog toga ponosni. Otvaranje Centra za autizam ´Meho Sadiković´ je jedna od 10 mjera koje smo mi kao Vlada obećali u ovog godini. Siguran sam da će on poslužiti svrsi i olakšati život štićenicima i njihovim porodicama˝, naveo je Halilagić.

Inače, Centar će biti finansiran iz budžeta Tuzlanskog kantona, a za godinu je izdvojeno više od 500.000 KM.

˝Ispunjeni su svi uslovi za otvaranje. Do sada je uloženo nekoliko miliona naših i donatorskih sredstava samo za opremanje i izgradnju. U budućnosti će centar pružati širi aspekt skrbi, za sada je dnevni centar i može se raditi u dvije smjene sa po 10 štićenika˝, kazao je Fadil Alić, ministar za rad i socijalnu politiku TK.

Centar će naredne sedmice napraviti zvanične rasporede korisnika, a rad sa njima počinje osmog januara.