Odabrana noć za muslimane Lejletu-r-regaib nastupa večeras u akšam.

Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan!” je dova Muhammeda, a. s., kojom vjernici ulaze u mjesec redžeb i mubarek noć Lejletu-r-regaib.

Prva mubarek noć mjeseca redžeba je Lejletu-r-regaib, nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu, a muslimani je obilježavaju u ibadetu.

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru.

Među muslimanima Balkana izraz učajluci je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša'ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi'radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr.

Ove noći su za ljude - za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira.

Ova noć je prilika i možda prvi korak za prihvaćanje i razumijevanje Božije milosti kakvu nam opisuje hadis u kojem je Vjerovjesnik, a.s., rekao: “Uzvišeni Allah kaže: Ja sam u stanju učiniti Svome robu ono što o Meni misli, i s njim sam kad Me spomene. Ako on Mene spomene u sebi, i Ja njega spomenem u Sebi; a ako Me on spomene u nekoj skupini, Ja njega spomenem u skupini boljoj od nje. Ako se on Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan lakat; a ako se on Meni približi za jedan lakat, Ja se njemu približim za jedan hvat. Ako on Meni ide običnim hodom, Ja njemu idem žurno”.

No, kako se na najbolji način okoristiti blagodatima ove noći. To nam je opisao šejh hadži hafiz Mustafa ef. Mujić u djelu koje je iza njega ostalo pod imenom “Kitab”: “Prva noć uoči petka u redžepu, to je lejle-i- regaib. To je noć kad je najsretnija mati, hazreti Amina, našeg hazreti Pejgambera a.s. osjetila se nosećom, i to je ta noć prvo uoči petka u redžepu. Treba klanjati dvanaest rekata između akšama i jacije i učiti na svakom rekatu iza Fatihe triput inna enzelnahu i dvanaest puta Ihlas. Poslije namaza proučiti ovaj salavat: Allahumme salli ‘ala Muhammedini-n-nebijji-l-ummijji ve ‘ala alihi ve sellim. Zatim na sedždu pasti i proučiti: Subbuhun kuddusun Rabbuna ve rabbu-l-melaiketi ve-r-ruh sedamdeset puta, zatim se dići sa prve sedžde, sjesti i proučiti: Rabbigfirverham ve tedžavez amma ta’lem, inneke Entel- e’azzul ekrem, i opet pasti na sedždu i na sedždi proučiti subbuhun..., do na kraj, zatim moliti Allaha na sedždi što hoćeš. Prvi petak u redžepu klanjati četiri rekata između džume i ikindije, i učiti iza Fatihe sedam ajetu-l-kursijja, Ihlas, i pet puta muavvezatejn, tj. kul euzu bi rabbi-l-felek i kul euzu bi rabbi-n-nas na svakom rekatu. Poslije selama proučiti la havle ve la kuvvete illa billahi-l-’alijji-l-azimi-l-kebiri-l-mute’al dvadeset i pet puta. Iza toga deset puta tobu istigfar donijeti”.