Nacionalna obavještajna organizacija Turkiye (MIT) neutralizirala je teroristu Muzdelifa Taskina, takozvanog šefa za javni red u Siriji terorističke organizacije PKK i planera napada na mjesto Daglica iz 2007. godine. Taskin je neutraliziran u regiji Qamishli, na sjeveru Sirije, javlja Anadolu.

Prema informacijama dobivenim od sigurnosnih izvora, MIT je utvrdio da je Muzdelif Taskin, kodnog imena "Aslan Cele/Aslan Samura", koji se pridružio ruralnom osoblju terorističke organizacije PKK 1988. godine, prešao iz Iraka u Siriju.

U akciji izvedenoj na autocesti Qamishli-Amude, MIT je uspješno neutralizirao Taskina, koji je bio planer napada teškim naoružanjem na bataljon komandosa Turskih oružanih snaga u Daglici, u turskoj pokrajini Hakkari, u kojem je 12 vojnika ubijeno, a 16 ranjeno, a djelovao je u mnogim područjima u Iraku i Turkiye u ime PKK.

Taskin je 2010. godine postavljen za šefa takozvane provincije Zap, pružao je vojnu i ideološku obuku novim kadrovima koji su pristupili PKK-u. Na područje Turkiye prešao je prije početka operacije "Izvor mira" i provodio aktivnosti unutar PKK/YPG.

Na kraju je utvrđeno da je terorist Taskin, koji djeluje kao tzv. šef za javni red terorističke organizacije u Siriji, organizirao i lično učestvovao u mnogim akcijama tokom otprilike 35 godina.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.