Podrška javnosti i građana koji su prepoznali iskren i predan rad Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, očigledno unosi sve veću nervozu u redove koalicionih partnera iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Pokreta demokratske akcije (PDA), kaže se u saopćenju Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona (KO SDA TK).

Tragikomičnim saopćenjima iz ovih stranaka, dodaju, bezuspješno se pokušavaju sakriti nezakoniti rad bivše Vlade, kojom su iz sjene upravljali Mirsad Kukić i Jasmin Imamović.

- Vlada TK na čijem je čelu premijer Halilagić, za nepuna dva mjeseca, konkretnim mjerama i vrijednim radom, prateći stvarne potrebe građana, napravila je više nego vlada Mirsada Kukića i Jasmina Imamovića za godinu. Bivša vlada, koju su činili kadrovi SDP-PDA-NS-SBB (Naša stranka i Savez za bolju budućnost), ostat će upamćena po nizu kršenja zakona i promašaja, među kojima su najupečatljiciji: neustavna smjena više od 100 direktora u jednom danu, imenovanje penzionera na direktorske pozicije, nezakonita imenovanja direktora i Upravnog odbora u UKC Tuzla, stranačka i rodbinska zapošljavanja i predan rad jedino u kadroviranju - navode iz SDA.

Trebat će vremena da se otklone posljedice pravnog haosa, ističu u saopćenju, koji su nezakonitim djelovanjem iza sebe ostavili bivša Vlada i skupštinska većina, posebno u oblasti zdravstva i obrazovanja.

- Stoga, KO SDA TK daje punu podršku radu aktelne Vlade TK i od nje očekuje da u što skorijem roku djelovanje velikog broja javnih ustanova, preduzeća i institucija vrati u zakonske okvire i provede imenovanja u skladu sa zakonima koji uređuju tu oblast - zaključeno je u saopćenju.