fbpx

Za prvomajske praznike ponovo policijski sat, zabrana okupljanja više od pet osoba!

Naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping - tržnim centrima na području Federacije Bosne i Hercegovine, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije

Federalni štab Civilne zaštite donio je naredbu o ponovnom uvođenju policijskog sata za tri dana, i to 1.,2. i 3. maja, tokom prvomajskih praznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu da se zabranjuju okupljanja na području Federacije BiH više od pet osoba na jednom mjestu, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Zabranjuje se kretanje na području Federacije BiH u vremenu od 22 sata naveče do 5 sati ujutru. Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se na dane 1., 2. i 3. maja ove godine.

Naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping – tržnim centrima na području Federacije Bosne i Hercegovine, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima izvan shopping – tržnih centara.

Obavezna je lična zaštitna oprema (maske i rukavice), te ukoliko je to moguće potrebna je socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.

Naređuje se poslodavcima da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora. Dezinfekcija se izvodi dezinfekcijskim sredstvom koja djeluju na viruse prema uputama proizvođača.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. do 15. maja.

Federalni štab civilne zaštite donio je i naredbu u kojoj naređuje Federalnoj upravi civilne zaštite da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu federalnim ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama i socijalnim ustanovama.

Naređuje se Federalnoj upravi civilne zaštite da izvrši i raspodjelu testova za koronavirus. Naime, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla – 2.000 komada, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 1.000, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 2.000 i Kantonalnoj bolnici Zenica 3.400.

Naređuje se Federalnoj upravi civilne zaštite da stavi na raspolaganje opremu (invazivne respiratore) kliničkim centrima i to po deset Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla.

Naređuje se Federalnoj upravi civilne zaštite da stavi na raspolaganje opremu (invazivne respiratore) i kantonalnim štabovima civilne zaštite.

Naređuje se menadžmentu zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, da obavljanje zdravstvene djelatnost za koju su registrirani, uključujući u ovo i bolničku i vanbolničku zdravstvenu djelatnost (specijalističko-konzultativnu zdravstvenu djelatnost), organiziraju sukladno epidemiološkoj situaciji COVID-19. Navedeno se odnosi i na nositelje privatne prakse, osim stomatoloških ordinacija.

Naređuje se pacijentima, odnosno korisnicima usluga u zdravstvenim ustanovama, da se pridržavaju propisanih higijensko-epidemioloških mjera, održavanje propisane fizičke distance, te nošenja zaštitnih maski.

Za provođenje ove naredbe odgovorni su kantonalni krizni štabovi zdravstva i direktori ustanova.

Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 15. maja ove godine.

PROČITAJTE I...

SDA je stranka muslimanskog/bošnjačkog nacionalnog kruga. Ono što je posebno važno, i to treba ponoviti, jeste činjenica da je SDA prva stranka u bošnjačkom narodu koja je nadživjela svog osnivača i utemeljitelja. SDA je uopće prva politička stranka u bošnjačkom narodu poslije Boja pod Banjom Lukom koja je organizirala i politički predvodila i narod i državu u odbrani Bosne i Hercegovine u vremenu agresije kosmičkih naroda, agresije u formi genocida najavljenog u Skupštini Bosne i Hercegovine

Taj 26. maj prevratničke 1990. godine ostat će ubilježen kao dan osnivanja SDA, ne samo kao stranke Bošnjaka i njihove javne, jasne i nedvosmislene političke deklaracije u uvjetima vrlo brzog raspada Jugoslavije već kao prve građanske i demokratske stranke koja nije nastala tek pukom transformacijom monopolističkih institucija jednostranačkog režima, kao što su negdje u isto vrijeme nastale Liberalna stranka iz Saveza socijalističke omladine, Demokratska socijalistička stranka iz Socijalističkog saveza radnog naroda ili Stranka demokratskih promjena iz Saveza komunista

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!