No pasaran je zapravo prerastao u mnogo više od uzvika, bio je vapaj za slobodom, ali i ratni poklič, poziv na borbu... Nastao je, reklo bi se slučajno, i narod ga je odmah prihvatio.

Autorom ove parole, pod kojom su republikanci u Španskom građanskom ratu branili Madrid od fašista, smatra se španska revolucionarka Dolores Ibaruri, legendarna La Pasionarija, koja je preminula na današnji dan 1989. godine.

Dana 18. jula 1936. godine, general Francisco Franko, vojni komandant Kanarskih ostrva, izdao je u zoru izjavu upućenu kontinentalnoj Španiji, u kojoj je najavio ustanak dijela vojske protiv vlade Narodnog fronta. Ustanak, koji je počeo tog jutra, praćen je trogodišnjim krvavim ratom.

La Pasionaria je imala lične razloge da mrzi Franka: kćer rudara, vidjela je kako generalno guši Asturijsku revoluciju 1934., koju su predvodili rudari. Frankistički ustanak joj se činio – s pravom – sramotom za Španiju.

Dolores Ibaruri, već tada dobro poznata – posebno među ženama – kao novinarka, političarka i govornica, ubrzo je postala glasnogovornica republikanske stvari. Njen govor, emitovan na radiju dan nakon Frankove izjave, bio je jedan od mnogih uzbudljivih govora koje je održala u to vrijeme. Ali nakon tog govora republikanska Španija usvojila je frazu "Neće proći!" kao moto u ratu.

Međutim, La Pasionaria i njene pristalice na kraju su poraženi. 1. oktobra 1939. Franko je postao šef države, a u aprilu te godine proglasio je konačnu pobjedu nacionalne strane.

Ovako je glasio govor Dolores Ibaruri: “Radnici! Farmeri! Antifašisti! Patriotski Španci!… Pred fašističkim vojnim ustankom svi ustanite, branite Republiku, branite narodne slobode i demokratska osvajanja naroda…! (…) Cijela zemlja vibrira od ogorčenja na te bezdušne ljude koji žele demokratsku i popularnu Španiju da strmoglave u pakao terora i smrti. Ali NEĆE PROĆI! Cijela Španija se sprema za borbu. U Madridu su ljudi na ulicama, podržavaju vladu i ohrabruju je svojom odlučnošću i borbenošću da do kraja istraje u slamanju vojske i fašističkih pobunjenika. Mladići, pripremite se za borbu! Žene, herojske žene iz naroda! Sjetite se herojstva asturijskih žena 1934.; borite se i uz muškarce da odbranite život i slobodu svoje djece, taj fašizam prijeti! Vojnici, sinovi naroda! Ostanite vjerni republičkoj vlasti, borite se uz radnike, uz snage Narodnog fronta, uz roditelje, braću i drugove! (…) Radnici svih vrsta! Vlada nam stavlja oružje u ruke kako bismo spasili Španiju i narod od užasa i sramote koju bi označio trijumf krvavih oktobarskih dželata. Neka niko ne oklijeva! Sve spremno za akciju. (…) Živio Narodni front! Živjela Narodna Republika! Fašisti neće proći! Nema prolaza!”