Za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina smetljište na koje treba istresti svoj radioaktivni otpad. To je za Hrvatsku prostor kamo treba poslati one koje Evropa ne želi gledati na svojim ulicama. To se u Hrvatskoj zove kompenzacijske mjere. Hrvatski ministar policije Davor Božinović kaže da su kompenzacijske mjere nova liniju rada u policiji koja povećanim brojem službenika, patrolama i tehničkim sredstvima treba nadomjestiti ukidanje graničnih kontrola kod ulaska u Hrvatsku iz Slovenije i Mađarske.

U praksi to znači da policija u Hrvatskoj uhapsi ilegalnog imigranta, doveze ga do granice s Bosnom i Hercegovinom i onda ih protjeraju preko granice. To je, kako je saopćeno iz Border Violence Monitoring Networka, mreže lokalnih organizacija koje dokumentuju nezakonita djelovanja policijskih agencija prema migrantima, nova zabrinjavajuća praksa masovnog presretanja, zatvaranja i protjerivanja migranata u Bosnu i Hercegovinu koje hrvatska policija transportira autobusima do graničnih prijelaza i onda ih predaju bosanskohercegovačkim vlastima.

Tako Hrvatska brani šengenski prostor tako što njena policija migrante presreće i u neoznačenim vozilima sprovodi u policijske stanice. To su kompenzacijske mjere koje provode mobilni timovi zaduženi za presretanje migranata u blizini granice Hrvatske. Uhapšene migrante policija drži satima u podrumskim prostorijama, bez hrane i vode i onda ih protjera iz zemlje natrag u BiH. Sve se radi protivno hrvatskom Zakonu o strancima, bez mogućnosti ulaganja žalbe ili besplatne pravne pomoći, što je međunarodni standard. Iako su takvi koraci kršenje međunarodnih pravnih standarda, policija dovozi migrante do granice i predaje ih bosanskohercegovačkim vlastima koje ih onda prebacuju u Unsko-sanski kanton.