Srbija je ugostila desetine hiljada ruskih emigranata koji negativno gledaju i kritiziraju agresiju na Ukrajinu od februara 2022. godine. Većina njih je mogla slobodno govoriti protiv politike Vladimira Putina, unatoč činjenici da Vlada Srbije održava bliske odnose s Kremljom. Ali sada, neki od najistaknutijih ruskih aktivista tvrde da su dobili sudske naloge koji im nalažu da napuste zemlju jer su prijetnja "nacionalnoj sigurnosti".

Rus Evgueni Irzhanski (41) posjeduje dokument MUP-a Srbije u kojem stoji da u roku od sedam dana napusti zemlju. Ovaj bivši trgovački savjetnik organizira koncerte u Srbiji na koje često dolaze i Rusi. Na posljednjem, održanom prošlog juna, otpjevano je nekoliko pjesama protiv invazije. Njegova supruga Elizabeth (37), ilustratorica i umjetnica, također je dobila nalog za deportaciju.

“Vlasti su me,” objašnjava Irzhanski za madridski El Pais, “zamolile da odem u Imigracijski ured. Otišao sam u ponedjeljak, 28. augusta i moj boravak je otkazan istog trena. Prisilili su me da za sedam dana napustim zemlju.” Ruski par se potom odlučio žaliti višem sudu. “Apelirao sam”, objašnjava Irzhanski, “da mi se barem objasni zašto sam prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Tražio sam i suspenziju naloga za izgon. No sud ju je odbio suspendirati pa će najvjerojatnije idućih dana napustiti zemlju. Namjeravam nastaviti borbu na srpskim sudovima iz inozemstva.”

List tvrdi da je bezuspješno pokušavao doći do izjave iz srbijanskog MUP-a. Irzhanski vjeruje da bi razlog zašto ga žele izbaciti mogao biti povezan s činjenicom da su i on i njegova supruga sarađivali sa Ruskim demokratskim društvom u Beogradu, organizacijom koja kritizira predsjednika Putina i invaziju na Ukrajinu. Ovu organizaciju osnovali su njegovi sunarodnjaci Peter Nikitin (41) i Vladimir Volokhonsky (44). Oni su također dobili naloge za protjerivanje. Također su se pozvali na pravdu i sada pokušavaju izvijestiti o svojim slučajevima u međunarodnim medijima, poput Le Mondea.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održava tešku ravnotežu između želje da se njegova zemlja pridruži Evropskoj uniji i bliskih veza s Moskvom. Beograd je osudio rusku agresiju u UN-u, ali je odbio podržati sankcije koje je uveo Zapad. Vučić je u maju na konferenciji za novinare optužio Nikitina da je "lobista za ukrajinske interese", nakon što je ruski aktivista učestvovao u protestu opozicije.

Nikitin, pravnik koji u Beogradu radi kao prevoditelj pravnih tekstova, smatra da su nalozi o protjerivanju stigli na direktan zahtjev Moskve. “Antiratne aktivnosti Vladimira Volohonskog i mene uopće nisu prijetnja režimu predsjednika Vučića. Dapače, čak su i korisni, jer njima možete pokazati Zapadu da je Srbija demokratska zemlja u kojoj su različita mišljenja dopuštena i svi se mogu buniti, čak i protiv Putina i rata.”

Suosnivač Ruskog demokratskog društva iz Beograda smatra da su koncerti koje je Evgenij Iržanski organizirao, a zbog kojih je mogao dobiti nalog za protjerivanje, bili zatvoreni događaji; Nikitin tvrdi da iako su neke od pjesama koje su ondje izvedene imale antiratnu poruku, one nisu bile reklamirane, promovirane ili su poznate kao antiratna ili antiputinska djela. “I naravno”, dodaje Nikitin, “nisu imali nikakvog utjecaja na srpsku unutrašnju politiku. Osim toga, ruski koncerti su isplativi za ekonomiju Beograda.“ Za ovog ruskog aktivistu je zanimljivo da je odluke o protjerivanju donijela Srbija nakon što je Aleksandar Vulin, šef njezinih tajnih službi (BIA, Bezbednosno informativna agencija) u maju učestvovao na “međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji” u Moskvi.

Petar Nikitin tvrdi da je glavna poruka koju njegova udruga prenosi Srbiji i svijetu: “Putin nije Rusija”. “Očito”, tvrdi on, “ta ideja šteti Putinovom režimu. Zato je tražio od Vulina da prekine naše aktivnosti u zemlji.“

Nikitin je svjestan da su oni koji otvoreno podržavaju Ukrajinu manjina u srpskom društvu. “U ovoj zemlji postoji nekoliko struja mišljenja. S jedne strane, postoje oni koji ponavljaju Putinovu propagandu: 'Ukrajina nema pravo na postojanje, Putin nije imao izbora nego napasti zbog prijetnje NATO-a, Ukrajina to zaslužuje zbog navodnih zločina protiv etničkih Rusa'. S druge strane, ima onih koji smatraju da je invazija zapravo rat između Rusije i Zapada koji se vodi u Ukrajini. Također vjeruju da su SAD i NATO započeli rat. I na kraju, tu su proukrajinci, koji su manjina.”

Vladimir Volojonski, analitičar podataka i suosnivač Ruskog demokratskog društva iz Beograda, smatra da naredbe i prijetnje protjerivanjem koje dobivaju nisu posljedica promjene strategije u Vladi Srbije. Pripisuje to, prije svega, volji Vulina, šefa tajnih službi. Što se tiče temeljnih razloga za njihovo protjerivanje, ni on nije jasan. “Nemamo jasnu službenu izjavu o tome šta smo tačno učinili krivo. Može postojati izričiti zahtjev ruskog ambasade. “Možda se plaše moguće uplitanja ruskih aktivista u srpsku politiku.”

Volojonski namjerava idućih dana napustiti zemlju i otići u Njemačku. Smatra da odluka srbijanske Vlade o protjerivanju kritički nastrojenih aktivista nije utemeljena na ekonomskim razlozima. “Srbija ovisi o ruskom plinu”, priznaje, “ali plin je za Srbiju puno manje važan od ekonomskih odnosa s EU-om.” Vjeruje da je u stvarnosti ta ovisnost o Rusiji više posljedica “sekularnih odnosa” između oba naroda. “Srbi su navikli ovisiti o Rusiji, smatraju je svojim glavnim braniteljem u svijetu velikih sila. Bilo bi racionalnije da srbijanska vlada zauzme poziciju bližu EU, ali to bi mnogi građani doživjeli vrlo negativno."

“U stvarnosti”, tvrdi Volojonski, “Srbi znaju vrlo malo o tome kako teče rat i što se događa u Ukrajini. Njihovi izvori informacija su, prije svega, vladini tabloidi koji se hrane propagandom ruskog Ministarstva odbrane. U tim hronikama rat je prikazan kao da sportski komentator prepričava utakmicu svoje reprezentacije protiv neprijatelja.