Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je danas Obavijest o primjeni Naloga od 12. aprila 2022. na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske 20. februara 2023.

Iz OHR-a navode da je nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. prvobitno suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS, koji je usvojen u februaru 2022., a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona.

Dodaju da se nalog od 12. aprila 2022. sada primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s tim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje tog pitanja, saopćeno je iz OHR-a.

Inače, Šmit je još ranije reagovao po ovom pitanju kada je u aprilu 2022. godine stavio van snage Ukaz Željke Cvijanović, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske, o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Ovu odluku Šmit je donio dok Ustavni sud BiH ne odluči po tom predmetu.

Praktično ista situacija je i sada, jer nakon što je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, apelaciju je najavio Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka.

O imovini Ustavni sud BiH do sada je donio nekoliko odluka, i suština, po njihovom tumačenju je u tome da je Bosna i Hercegovina titular državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ.

Nadležnost za regulisanje ovog pitanja, odnosno državne imovine u BiH po tumačenju Ustavnog suda BiH je isključivo na Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.