Kontroverzni zakon, koji je predložila vladajuća krajnje desničarska koalicija, ponovo je doveo muslimane i njihove bogomolje u prvi plan talijanskog političkog diskursa.

Ako bude usvojen, zakon bi mogao zatvoriti stotine islamskih molitvenih prostora, što bi vjerovatno izazvalo uzbunu u muslimanskoj zajednici koja u ovoj zemlji broji približno 2,5 miliona pripadnika.

Opozicioni političari opiru se prijedlogu zakona za koji smatraju da je neustavan i da je to oblik “neprihvatljive diskriminacije”.

Predstavljen od stranke Fratelli d'Italia premijerke Giorgije Meloni, prijedlog zakona odnosit će se na molitvene prostore koji nisu u džamijama ili na one koji nikada nisu dobili formalno odobrenje da se koriste za bogoslužje, kao što su prostorije različitih muslimanskih kulturnih organizacija.

“To je apsurdno. To će biti protivno slobodi ispovijedanja vjere u vrijeme kada bi država zapravo trebala stvarati uslove koji omogućavaju ljudima da ostvare svoje pravo na prakticiranje bilo koje vjere”, rekao je Yassine Lafram, predsjednik Unije islamskih zajednica i organizacija u Italiji (UCOII).

Prema izvještaju UCOII, objavljenom 2017. godine, u Italiji je u to vrijeme bilo 1.217 muslimanskih molitvenih prostora.

Samo šest od njih bile su zvanično džamije – i bile prepoznatljive kao takve zbog tipičnih arhitektonskih karakteristika poput munara – a otprilike još 50 ih je imalo dozvolu da se koriste za molitvu.

Ostali su bili klasificirani prvenstveno kao kulturna udruženja, ali su korišteni i kao molitveni prostori. Većina ih je bila postavljena u garažama, skladištima, stanovima i podrumima, navodi se u izvještaju UCOII.

Prijedlog zakona, koji ima za cilj zatvaranje ovih mjesta, sadrži odredbu koja bi ondje dopuštala molitvu samo ako su u pitanju vjerske aktivnosti regulirane sporazumom s talijanskom državom.

Ovako sastavljen prijedlog zakona bi uglavnom imao negativne posljedice za muslimansku zajednicu u Italiji, jer je to najveća vjerska grupa u zemlji koja nema takav sporazum s državom.

Političari koji promoviraju nacrt zakona ne kriju da je njegova namjera zabraniti rad islamskih bogomolja.

“Tokom protekle decenije vidjeli smo široko rasprostranjenu proliferaciju udruženja za društvenu promociju, koja de facto imaju prevladavajuću ili isključivu funkciju da upravljaju bogomoljama za islamske zajednice u zgradama koje ne ispunjavaju urbanističke, strukturne i sigurnosne zahtjeve potrebne za takvu upotrebu”, navodi se u preambuli zakona.

O nacrtu zakona sada se raspravlja u odboru za životnu sredinu Predstavničkog doma, donjeg doma talijanskog parlamenta.

Fabrizio Rossi, poslanik stranke Fratelli d'Italia koji je izradio nacrt zakona, rekao je da će primorati kulturne centre da dobiju dozvolu ako žele da koriste svoje prostore za molitvu.

On je tvrdio da će zakon poštovati svačije vjerske slobode zaštićene talijanskim ustavom, navodi se u zapisniku prve rasprave u parlamentarnom odboru.

Opozicioni poslanici su, s druge strane, proglasili zakon diskriminatornim i neustavnim.

“U Italiji ima mnogo župa i oratorija u zgradama koje nisu u skladu s urbanističkim pravilima i, s pravom, nisu zatvorene”, rekao je Angelo Bonelli, član alijanse zelenih i ljevice, u pismu predsjedniku parlamenta, pozivajući ga da blokira nacrt zakona.

“To je neprihvatljiva diskriminacija.”

Stručnjaci kažu da je dobijanje dozvole za korištenje zgrade kao mjesta za bogosluženje uvijek bio veoma dug, glomazan i skup proces u Italiji.

Pokušaji izgradnje džamija često su nailazili na neprijateljstvo lokalnih vlasti i stanovništva, što je nekoliko projekata širom zemlje ostavilo u birokratskom limbu.

Zbog toga su muslimani u Italiji morali pribjeći otvaranju ovakvih kulturnih centara i koristiti ih kao molitvene prostore, smatraju vjerske vođe i stručnjaci.

“Istina je da su koristili ovu eskamotažu, kako piše u nacrtu zakona”, rekao je Fabrizio Ciocca, istraživač na rimskom Univerzitetu La Sapienza.

“Ali morate dati vjerodostojnu alternativu muslimanskim zajednicama ako zatvorite sve ove centre.”

Istakao je da su više od 1.000 udruženja kojima prijeti gašenje također važni prostori zajednice, kao i obrazovni centri za podučavanje arapskog jezika ili proučavanje Kur’ana.

Sami Salem, imam u Magliani, rimskoj četvrti, rekao je da je muslimanska zajednica spremna sarađivati s talijanskim vlastima u pronalaženju održivog rješenja.

“Dali smo mnogo žrtava da bismo stvorili ove centre. Spremni smo da radimo zajedno s vlastima”, rekao je Salem.

Lafram iz UCOII-a kazao je da je njegova organizacija bila u kontaktu s talijanskim političarima u vezi s nacrtom zakona.

Za njega bi svijetla strana potencijalne krize mogla biti ozbiljna rasprava s vladom o islamu i statusu muslimana u Italiji.

“Bili bismo prvi koji bi rekli da ne želimo da se molimo u skladištima ili na takvim mjestima zbog vlastitog dostojanstva,” rekao je on za Anadolu.

“Ali druga strana mora ponuditi rješenje.”

(Izvor: Andolu Agency)