Spomenik domovini u Kijevu – jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Ukrajine – izgubio je simbol srpa i čekića u nedjelju jer su dužnosnici zamijenili amblem iz sovjetske ere grbom zemlje u obliku trozubca.

Podignut 1981. kao dio većeg kompleksa u kojem se nalazi Nacionalni muzej Drugog svjetskog rata, Spomenik domovini visok 61 metar stoji na desnoj obali rijeke Dnjepar u Kijevu, okrenut na istoku prema Moskvi.

Stvoren prema slici neustrašive žene ratnice, kip drži mač i štit. Ali sada, umjesto amblema srpa i čekića, na štitu se nalazi ukrajinski trozubac koji je 19. februara 1992. godine usvojen kao grb nezavisne Ukrajine.

Radnici su počeli uklanjati stari amblem krajem jula, ali loše vrijeme i zračni napadi koji su trajali odgodili su radove. Dovršena skulptura bit će službeno otkrivena 24. augusta, na Dan nezavisnosti Ukrajine.

Promjena je samo jedan segment u dugim naporima u Ukrajini da se izbrišu tragovi sovjetskog i ruskog utjecaja u javnom prostoru, često uklanjanjem spomenika i preimenovanjem ulica u čast ukrajinskih umjetnika, pjesnika i vojnika umjesto ruskih kulturnih ličnosti.

Većina simbola Sovjetskog Saveza i Komunističke partije zabranjena je u Ukrajini 2015. godine, ali to ne uključuje spomenike iz Drugog svjetskog rata kao što je Spomenik domovini.

Otprilike 85 posto Ukrajinaca podržalo je uklanjanje srpa i čekića sa spomenika, prema podacima Ministarstva kulture te zemlje objavljenim prošle godine.

Za mnoge u Ukrajini, sovjetska prošlost je sinonim za ruski imperijalizam, ugnjetavanje ukrajinskog jezika i Holodomor, umjetno izazvanu glad pod Josefom Staljinom koja je ubila milione Ukrajinaca i koju mnogi priznavaju kao čin genocida.

Udaljavanje od sovjetskih simbola ubrzalo se od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, gdje je tvrdnja o nacionalnom identitetu postala važan dokaz jedinstva dok se zemlja bori s užasima rata.

U izjavi o uklanjanju amblema, web stranica ukrajinskog Nacionalnog muzeja Drugog svjetskog rata opisala je sovjetski grb kao simbol totalitarnog režima koji je, istakli su, uništio milione ljudi.

“Zajedno s grbom, riješili smo se obilježja naše pripadnosti ‘postsovjetskom prostoru’. Mi nismo ‘post’, već suverena, nezavisna i slobodna Ukrajina.”